Egy volt felelős szerkesztőt is letartóztattak a brit lehallgatási botrány miatt

Vágólapra másolva!
A brit lehallgatási botrányban érintett News of the World brit bulvárlap egyik korábbi felelős szerkesztőjét is letartóztatták a brit hatóságok. A 71 éves férfit lehallgatásra szőtt összeesküvéssel és korrupcióval vádolják.
Vágólapra másolva!

Újabb embert tartóztattak le a brit lehallgatási botrány miatt kedden. A brit hatóságok csak annyit közöltek, hogy a 71 éves férfit lehallgatásra szőtt összeesküvéssel és korrupcióval gyanúsítják. A brit Sky News csatorna szerint a letartóztatott férfi a botrányt okozó, és emiatt megszüntetett News of the World brit bulvárlap korábbi felelős szerkesztője, Stuart Kuttner.

A Sky News és a News of the World egyaránt Rupert Murdoch médiacézár médiabirodalmához tartozik. Murdoch cége nem kívánta kommentálni a letartóztatást.

Kuttner a CNN szerint a bulvárlap egyik meghatározó arca volt éveken keresztül, letartóztatása jelentős lépés a nyomozásban, amelynek során azt igyekeznek kideríteni, hogy a lapnál és a tulajdonos cégeknél ki tudhatott a törvénytelen lehallgatásokról. A hatóságok rajta kívül korábban már 11 embert tartóztattak le az ügyben, köztük a lap volt főszerkesztőjét, Andy Coulsont, illetve a laptulajdonos cég vezérigazgatóját, Rebekah Brooksot.

A egész brit sajtó, rendőrség és politikai vezetés hitelét lerontó botrány az után robbant ki, hogy kiderült, a bulvárlap munkatársai magánnyomozók segítségével feltörték sok ember telefonját, és hozzáfértek a hangpostafiókjukban lévő üzenetekhez. Az áldozatok között voltak a brit királyi család tagjai és más hírességek, de feltörték egy meggyilkolt lány postafiókját is. (A brit legfelsőbb vezetésig érő botrány részleteiről ebben a cikkünkben olvashat.)

Az ügyben nyilvános meghallgatáson faggatták a brit képviselők Rupert Murdochot és fiát az ügyről, majd David Cameron brit miniszterelnököt is kikérdezték az alsóházban, illetve az FBI például nyomozást indított, miután felmerült, hogy a médiabirodalomhoz tartozó újságírók az USA-ban is hasonló módszereket alkalmaztak.