"Rasszista" hirdetések miatt kért bocsánatot egy malajziai tévé

Vágólapra másolva!
A nézők panasza miatt több, a ramadán idejére készült közszolgálati hirdetést kellett levennie a képernyőről egy malajziai televíziónak. A kínai kisebbségnek készült reklámok az üzenet címzettjei szerint rasszisták és rosszízűek.
Vágólapra másolva!

Több, a ramadán idejére készült közszolgálati hirdetést is vissza kellett vonnia egy malajziai televízió csatornának, mert a nézők szerint rasszista üzenetük volt. A hirdetésekben arra hívták fel a figyelmet, hogy a kínai kisebbségnek miként kell tiszteletben tartania a muszlimok szent hónapját - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Az egyik reklámban egy muszlimokkal szemben udvariatlanul viselkedő kínai kislány példáján keresztül szólították fel a kínaiakat, hogy ne legyenek hangosak. Egy másik hirdetés üzenete pedig az volt, hogy ne viseljenek szűk és sokat sejtető ruhákat.

A televízió a Facebookon sajnálatának adott hangot, hogy félreértelmezték az üzeneteket, amelyeknek csak az volt a célja, hogy tiszteletet ébresszenek a ramadánt ünneplők iránt. A főként a jelentős malajziai kínai kisebbségnek sugározó 8TV csatorna hangsúlyozta, hogy a hirdetésekkel senkit sem akart megsérteni. A reklámokat kivették a műsorfolyamból, a videomegosztó oldalakról pedig törölték őket.

A Facebookon sokan elégedetlenek voltak a bocsánatkéréssel, amely szerintük a nézőket teszi felelőssé a félreértelmezésért, holott a reklámok voltak tapintatlanok.

A kínai kisebbség Malajzia lakosságának csaknem egynegyedét teszi ki. A kínaiak szerint a malajziai törvények diszkriminálják őket - emlékeztet a BBC.