Veszettség miatt harmincezer kutyát vesznek el gazdájuktól egy kínai városban

2011.08.03. 16:29

Betiltják a kutyák tartását egy kínai városban, a hatóságok szerint a terjedő veszettség miatt van erre szükség - írja a brit Guardian. Nagyjából harmincezer állatot gyűjtenek be gazdájuktól a hatóságok, nagy részüket nem tudják hol helyezni. Egyes szakértők szerint az állatok begyűjtése nem tudományos alapon történik, és sokkal hatékonyabb lenne egy oltóprogram bevezetése.

Az egyre terjedő veszettség miatt betiltja a kutyák tartását a kínai Csiangmen városa - írja a brit Guardian. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a város kutyáinak menhelyre küldésével nemcsak a veszettség terjedését kívánják megakadályozni, a közhigiénia javulását és a zajszennyezés csökkenését is várják az új szabálytól - írja a lap.

A szabály szerint augusztus 26-a után csak őrző-védő kutyák lehetnek a négymilliós városban, azokat is kizárólag olyan helyszínek őrzésére alkalmazhatják, amelyek forgalmi értéke meghaladja az 5 millió jüant.

A kutyatulajdonosok és az állatvédők egyaránt dühösen reagáltak a hatóság döntésére. Egy fertőzések terjedésével foglalkozó szakértő szerint a döntés nem tudományos alapokon nyugszik, embertelen és csak rövid távon jelenthet megoldást, miután az állatbarátok újra kutyákat fognak beszerezni. "Egy oltóprogram bevezetése hatékonyabb és olcsóbb megoldás lenne" - mondta. A szakértő úgy véli, hogy nagyjából harmincezer állatot vehetnek el gazdájuktól Csiangmenben augusztusban.

Egy Csiangmen híreivel foglalkozó kínai lap szerint a városban az elmúlt három évben összesen 42 ember vesztette életét veszettség miatt. A kutyák begyűjtésével foglalkozó városi szerv szóvivője elmondta, hogy a begyűjtött kutyák közül csak a veszettséggel fertőzött állatokat altatják el. "Egyelőre még keressük a megoldást az egészséges állatok elhelyezésére, nincs kapacitásunk ennyi állat elhelyezésére" - mondta a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK