Apja külföldi származása miatt váltaná le az ellenzék a zambiai elnököt

Vágólapra másolva!
Zambia helyett a szomszédos Malawiban született a jelenlegi zambiai elnök apja, ezért nincs joga betölteni posztját - állítja az ellenzéki Hazafias Front. A párt az ország alkotmányára hivatkozik, ami rögzíti: csak az indulhat az elnökválasztáson, akinek mindkét szülője zambiai.
Vágólapra másolva!

Bírósághoz fordul Zambia ellenzéki pártja, a Hazafias Front, szerintük ugyanis a jelenlegi elnök, Banda nem jogosult posztja betöltésére, mert az édesapja külföldi, és a szomszédos Malawiban született. Az ország alkotmánya kimondja, hogy az elnökségre pályázók szüleinek zambiai állampolgároknak kell lenniük születésük vagy származásuk alapján. A párt már be is nyújtotta erről szóló kérelmét a bírósághoz - jelentette a BBC brit csatorna online oldala fővárosban tartózkodó tudósítójára hivatkozva.

Az országot vezető Mozgalom a Többpárti Demokráciáért párt azt mondja, nincs kétségük afelől, hogy Bandának joga van indulni a szeptember 20-án esedékes elnök - és parlamenti választáson. A kormánypárt egyik képviselője szerint a Hazafias Front csak azért kezdett akcióba, mert az előzetes közvélemény-kutatások alapján rosszul szerepelnek majd a választáson.

Ítélet kedden várható az ügyben, egy nappal azelőtt, hogy Banda hivatalosan is beadja indulásához szükséges papírokat.