Több száz diákot vettek őrizetbe a közoktatás ellen tiltakozó chilei tüntetéseken

Vágólapra másolva!
Vízágyúkat és könnygázt vetett be a chilei rendőrség a közoktatással elégedetlen diákok tüntetésén. Több száz tüntetőt őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Több mint 550 tüntetőt vett őrizetbe helyi idő szerint csütörtökön a chilei rendőrség az ország különböző városaiban - közölte este a belügyminiszter-helyettes. A diákok a tüntetésekre nem kaptak engedélyt. A fővárosi demonstráción mintegy ötezren vettek részt. Ellenük a rendőrség vízágyúkat és könnygáz vetett be. Az összecsapásokban ismeretlen számú tüntető és 29 rendőr megsebesült. Santiagóban 284 embert vettek őrizetbe.

A dél-amerikai országban több mint két hónapja indult el a közoktatással elégedetlen középiskolások, egyetemisták és tanárok tiltakozó megmozdulása. Az oktatás színvonalának és finanszírozásának javítása mellett egyebek között azt követelik, hogy az állam vegye át a forráshiánnyal küzdő önkormányzatoktól a középiskolákat.

Rodrigo Hinzpeter belügyminiszter és más chilei tisztségviselők is figyelmeztettek arra, hogy az illegális tüntetések ellen erővel fognak fellépni a hatóságok. A tüntető diákok szóvivője az erőszakos fellépés ellenére a tüntetések folytatására szólított fel.