Álmatlanságban szenvednek a megtört chilei bányászok

Vágólapra másolva!
Megviselte a bezártság azt a 33 chilei bányászt, akiket több mint két hónap után hoztak fel a felszínre tavaly. A Reuters helyszíni riportja szerint többen jelenleg is álmatlanságban szenvednek, és nem sikerült túltenniük magukat a történteken.
Vágólapra másolva!

Ingerültek, nem tudnak aludni, aggodalmaskodóak és dühösek - a tavaly kimenekített, egy bányaomlás miatt 69 napon keresztül a mélyben rekedt 33 bányász élete teljesen megváltozott a bányában eltöltött időszak alatt a családjuk szerint - olvasható a Reuters hírügynökség helyszíni riportjában.

"Bár nem örülök, de az emlékek megmaradtak, emiatt rémálmaim vannak, és fáj a fejem" - mondta a Reutersnek a legidősebb bányász, a 64 éves Mario Gomez. Azt mondta, mikor kiszabadult, az egyetlen vágya az volt, hogy aludjon, most azonban már tudat alatt fél az alvástól. Gomez a megmenekülése óta gyógykezelés alatt áll, és egyszerre csak két órát bír aludni, hajnali 3-kor mindig felébred.

"Szerintem a többieknek is problémája van ezzel. Többen is azt mondják, hogy jól vannak, de ez nem látszik rajtuk. Túl nagy trauma volt ez számunkra" - mondta. "Rosszul megy a sorom, de mit várt?" - mondta a Reutersnek egy másik bányász, Edison Pena.

Bár több bányász is jelentős pénzeket kapott a megmeneküléseket követően adott interjúkból, fellépésekből, de többen nem sokat profitáltak az egészből. "Csak egy balszerencsés bányász vagyok, akinek volt egy nagyon kemény időszaka. Most pénzem sincs. Csak egy dolgot akarok: dolgozni" - mondta az egyik bányász, Dario Segovia.