Pizsamában és fürdőköpenyben fosztogattak Londonban

Vágólapra másolva!
Szabad rablás folyt, amely ellen a rendőrség órákon át nem tett semmit szombat este Londonban, a zavargásokat a helyszínen figyelő olvasónk szerint. A tüntetők papucsban, fürdőköpenyben és pizsamában is fosztogattak boltokat, autókat és lakásokat a Tottenham nevű városrészében. A tisztázatlan körülmények között lelőtt férfi olyan lakótelepről származik, amelynek a lakói már 26 éve is összecsaptak a rendőrökkel, akkor halálos áldozata is volt a zavargásoknak.
Vágólapra másolva!

"Az emberek százával járkáltak az arcukat eltakarva. Rendőrök nem voltak jelen órákon keresztül, szabad rablás folyt" - írta az [origo]-nak egy Londonban tartózkodó, neve elhallgatását kérő magyar férfi, aki amiatt tartózkodott a helyszínen, mert állítása egy biztonsági cégnél dolgozik. A zavargások azután robbantak ki, hogy a tottenhami rendőrség előtt mintegy háromszázan tüntetni kezdtek, mert eddig nem teljesen tisztázott körülmények között a rendőrök csütörtökön lelőttek egy 29 éves férfit, Mark Duggant.

A tüntetők Molotov-koktélokat dobáltak a kapitányságra, és egy emeletes buszt is felgyújtottak. A tömeg áruházakat, autókat, lakásokat fosztogatott, és gyújtogatott. A tüzeket délutánig sem sikerült teljes mértékben eloltani, de a tűzoltóság szerint uralják a helyzetet. A zavargásokban 26 rendőr sérült meg, közülük ketten vasárnap is kórházban maradtak. A rendőrség több mint negyven embert tartóztatott le. A Tottenhamben kirobbant zavargások később átterjedtek a szomszédos Wood Greenre is.

Vasárnap reggel a rendőrség kordonnal zárta le az érintett városrészeket, és a helyiek megkérdezésével folyik a kárfelmérés. "Ez egy támadás Tottenham ellen. A lakásukat elvesztő tottenhami bolttulajdonosok, nők és gyerekek ellen" - mondta a BBC-nek David Lammy, Tottenham parlamenti képviselője. David Cameron brit miniszterelnök szóvivője "teljes mértékben elfogadhatatlannak" nevezte a zavargásokat.

Pizsamában fosztogattak

"Egy partiból hazatartó lány levette a harisnyáját, azt húzta a fejére. Így ment be egy feltört boltba, ahonnan megrakodva jött ki" - írta az eseményeket a helyszínen követő olvasónk. Beszámolója szerint egy bőröndöket áruló boltot is feltörtek, és az onnan ellopott bőröndökbe pakolták a más boltokból ellopott árukat. "Láttam egy fiatalt fürdőköpenyben és papucsban rabolni, valószínűleg egy helyi, aki kihasználta az alkalmat" - írta, hozzátéve, hogy más is volt, akit pizsamában látott.

Forrás: AFP/Leon Neal
A zavargások éjszakája. Gallériáért kattintson a képre!

A férfi azt írta, valaki egy gurulós állványt tolt, amely tele volt aggatva kabátokkal, egy fiatal fiú pedig kalapáccsal zúzta be a kirakatokat. "Ahol betörte, oda százával tódultak be az emberek, és vittek, amit értek. Nagyon durva volt a helyzet" - állította a férfi. Egy másik, a zavargások környékén élő olvasónk azt írta, nem is mert kimenni az utcára szombat este, csak vasárnap reggel nézte meg a tüntetők által okozott pusztítást.

A BBC szerint többen is csizmákba pakolták a feltört kocsikban talált dolgokat, de voltak olyanok is, akik bevásárlókocsikba rámolták a kifosztott boltok áruit. Egy helyi lakos azt mondta a BBC-nek, hogy még vasárnap hajnalban is folytatódtak a fosztogatások.

Nem először tüntettek a lakótelepről

A lelőtt férfi egy tottenhami lakótelepről, Broadwater Farmról származik. A lakótelep 1985-ban vált híressé, amikor egy rendőr véletlenül meglőtte, és súlyosan megsebesítette az egyik, általuk keresett férfi édesanyját. A lakótelepen élő feketék szerint ez a rendőrség közösségükhöz való ellenséges viszonya miatt volt, emiatt a szombatinál is komolyabb zavargások robbantak ki a tüntetők és a rendőrség között. A zavargásokban egy sajtófotós az életét vesztette.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=2epxmG8LX53xuL8p

Néhány nappal később a tottenhami rendőrkapitányság előtt tartottak kisebb tüntetést a lakótelepen élők, miután egy nő szívrohamban meghalt, amikor a rendőrség házkutatást tartott a lakótelep egyik lakásán. A tüntetés azonban eldurvult, egy rendőrt halálra késeltek, egy másik rendőr és három újságíró komolyan megsérült. A BBC szerint az azóta eltelt időszakban a rendőrség a Broadway Farmon élő közösség kapcsolata jónak mondható volt, de a múlt heti lövöldözés feszültséget szült. A BBC szerint a zavargásokat is az okozhatta, hogy Duggant nem teljesen tisztázott körülmények közötti lőtték le és a közösség egyes tagjai azonnali válaszokat akarnak kérdéseikre, a rendőrségi vizsgálat azonban hosszabb időt vesz igénybe.