Ötvenheten haltak meg a szíriai hadsereg két város elleni támadásában

Vágólapra másolva!
Két városban eddig összesen ötvenhárom ember veszítette életét, miután a szíriai hadsereg tankokkal vonult be, hogy letörje a kormányellenes tüntetéseket. Az ENSZ főtitkára az erőszak befejezésére szólította fel a szíriai vezetést, és kifejtette, hogy szerinte "terrorizálják a lakosságot".
Vágólapra másolva!

Szíriai katonák legalább 57 embert öltek meg vasárnap a kormányellenes tüntetések letörését célzó műveletekben - közölte a helyi aktivisták egyik szervezete a Reuters nemzetközi hírügynökséggel. Az áldozatok közül harmincnyolcat a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban ölték meg, tizenhármat pedig a Houla-síkságon, Homsz városától mintegy 30 kilométerre északra.

A két helyszín ellen vasárnap hajnalban indított támadást a hadsereg - mondta el a Szíriai Forradalmi Koordinációs Szövetség (SRCU) egyik aktivistája Damaszkuszból a Reuters hírügynökségnek.

"Körülzárt minket a hadsereg, válogatás nélkül lövik az embereket" - mondta egy helyi lakos a BBC-nek. A férfi azt mondta, hogy nem volt tüntetés a városban, de a kormány biztonsági erői még a kórházakat is megfenyegették. "A sérülteket a szabad ég alatt, vagy a mecsetekben ideiglenesen felállított ambulanciákon látták el" - mondta a szemtanú, aki hozzátette, hogy néhány holttestet egy parkban temettek el, mert a temetőket is lezárták.

Az Arab Liga a tüntetők elleni erőszak haladéktalan leállítását követelte első hivatalos állásfoglalásában. Abdel-Karím Rihaui, a damaszkuszi székhelyű Szíriai Emberi Jogi Liga elnöke szerint az országban zajló hadműveletekben 52 embert öltek meg vasárnap, közülük 42-t a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban, amely ellen hajnalban indított támadást a hadsereg, harckocsik százainak bevetésével.

Bassár el-Aszad szíriai elnök visszautasította a kormányt ért vádakat. "Szíria a reformok útjára lépett" - idézte az elnök szavait a Sana hivatalos szíriai hírügynökség. "Az állam feladata az, hogy megvédje a civilek életét, helyreállítsa a biztonságot, és legyőzze a terrorista lázadókat" - mondta Asszád.

A szíriai elnök, akit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szombaton a katonai erő tüntetők elleni alkalmazásának leállítására szólított fel, vasárnap azt hangoztatta, hogy az államnak kötelessége fellépni "a törvényen kívüli" erőkkel szemben, amelyek szerinte "terrorizálják a lakosságot".