Elhunyt a második világháború egykori ausztrál kémje

Vágólapra másolva!
Meghalt a 98 éves Nancy Wake, egykori ausztrál kém és francia ellenálló. A "Fehér egér" fedőnéven ismert Wake a világháború alatt egy ideig a Gestapo legkeresettebb személyei közé tartozott.
Vágólapra másolva!

Több száz szövetségesnek segített elmenekülni a megszállt Franciaországból a második világháború idején, és egy ideig a német Gestapo által leginkább keresett emberek listáját is vezette az az ausztál kémnő, aki 98 évesen halt meg Londonban. Az Új-Zélandon született, és Ausztráliában felnőtt Nancy Wake a szövetségesek titkosügynöke volt a második világháborúban, "Fehér egér" fedőnéven ismerték.

Franciaország 1940-es megszállása után az ellenállók hírvivője lett, majd szabotőr és kém volt. A partraszállás napja előtt, 1944 áprilisában ejtőernyővel dobták le Franciaországba, hogy fegyverekhez juttassa a francia ellenállókat. Miután leleplezték, Londonba menekült. Franciaország felszabadulása után tudta meg, hogy a németek megkínozták és megölték a férjét, egy francia üzletembert, mert nem volt hajlandó elárulni őt - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

"Sok németet meggyilkoltam, és csak azt sajnálom, hogy nem öltem meg még többet" - mondta Nancy Wake. Világháborús tevékenységét számos kitüntetéssel jutalmazták, megkapta többek között a Francia Köztársaság Becsületrendjét, az amerikai Szabadság-érdemrendet és az ausztrál Companion of the Order of Australia nevű, civileknek adományozható legmagasabb rangú állami kitüntetést.

A háború után visszatért Ausztráliába, és többször is indult - sikertelenül - képviselői mandátumért, majd Angliában telepedett le és ment férjhez. Londonban halt meg 98 évesen egy szanatóriumban, hamvait Franciaországban, hőstetteinek színhelyén fogják szétszórni. Történetéből regény és film is készült.