Ismét sztrájkot hirdettek a német repülésirányítók

2011.08.08. 10:10

Hatalmas fennakadásokat okozhat a német repülésirányítók keddre meghirdetett sztrájkja. Ha a munkabeszüntetést a német munkaügyi bíróság is jóváhagyja, kétezer repülőgép maradhat a földön. A sztrájk érintené a nemzetközi légi forgalmat is. A Malév egyelőre nem töröl járatokat, de figyelemmel követi a sztrájkhelyzetet.

Káosz fenyeget a németországi repülőtereken, a repülésirányítók ugyanis keddre hirdették meg a múlt héten elmaradt sztrájkot. A munkabeszüntetés tervezett újabb időpontját a repülésirányítók szakszervezete hétfő reggel jelentette be. Eszerint a repülésirányítók reggel hat órakor kezdik a sztrájkot, és a munkabeszüntetés déli 12 óráig tart. Korábbi tapasztalatok alapján a sztrájk óriási fennakadásokat okozhat a németországi légi közlekedésben, de jelentős mértékben befolyásolhatja a német repülőtereket érintő nemzetközi légi forgalmat is.

A szakszervezet a sztrájkot eredetileg múlt hét csütörtökre tervezte, az utolsó pillanatban azonban lefújta. Ehhez hozzájárult az is, hogy a hesseni munkaügyi bíróság a munkabeszüntetést első fokon törvénytelennek nyilvánította. A német repülésbiztonsági hatóság most is azonnal közölte, hogy a keddre tervezett sztrájkot ismét a bíróságnál támadja meg.

A repülésirányítók szakszervezete 6,5 százalékos béremelést követelt, és sürgette a túlóra csökkentését, valamint általánosságban a munkakörülmények javítását. A tervezett sztrájkot a német lakosság körében nagy elutasítás fogadta. Ennek oka egyrészt az, hogy a légiirányítók munkabeszüntetésére a turista-, illetve szabadságszezon kellős közepén kerülne sor. Másrészt pedig az a tény, hogy a német repülésirányítók keresete jóval az átlag feletti, megközelíti az évi 120 ezer eurót.

Amennyiben a keddi sztrájkot megtartják, előzetes becslések szerint a német repülőtereken mintegy 2000 repülőgép maradhat a földön. A Malév kommunikációs vezetőjétől, Róna Mártától megtudtuk, amíg a német bíróság nem hagyja jóvá a repülésirányítók sztrájkját, addig nem törölnek járatokat. A sztrájkhelyzet alakulását figyelemmel követik, és ha a bíróság is jóváhagyja a német repülésirányítók munkabeszüntetését, az nemcsak a németországi, hanem az onnan továbbrepülő járatokat is érinti majd.

Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője azt mondta, ha lesz sztrájk, akkor az a meghirdetett időpontban tizenegy Budapestről Németországba induló járatot érint. Ezek között van négy frankfurti, két müncheni, valamint egy-egy hamburgi, stuttgarti, berlini, kölni és düsseldorfi járat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK