Gyújtogatnak és fosztogatnak egyre több brit városban

londoni zavargások, rendbontás, tüntetés,
Vágólapra másolva!
Gyújtogatások voltak több más brit városban is, Londonban pedig már harmadik napja tartanak a zavargások, amelyek az után kezdődtek, hogy a rendőrség tisztázatlan körülmények között lelőtt egy férfit. A történtek miatt megszakította szabadságát David Cameron miniszterelnök és több más vezető brit politikus is. A magyar Külügyminisztérium nem tud bajba jutott magyarokról, eltűnt hozzátartozóról sem érkezett bejelentés. A nagy-britanniai utazási tanácsokat nem módosították egyelőre, azt javasolják a turistáknak, hogy a helyiekre vonatkozó rendőrségi felhívásokat tartsák be.
Vágólapra másolva!

Már harmadik napja zajlottak zavargások Londonban hétfőn este. További 1700 rendőrt vezényeltek az utcákra, miközben a rendzavarók boltokat fosztogattak, és épületeket gyújtottak fel. Hétfőn már nemcsak a fővárosban, hanem más városokban is történtek rendzavarások: Birminghamben, Liverpoolban, Manchesterben és Bristolban - derül ki a BBC beszámolójából.

A zavargások miatt az Olaszországban nyaraló David Cameron miniszterelnök megszakítja szabadságát. Egy kormányszóvivő szerint Cameron óráról órára figyelemmel követi a helyzetet.

Theresa May belügyminiszter szintén visszatért Londonba nyári szabadságáról. A Washington Post online kiadása a londoni rendőrségre hivatkozva azt írja, hogy már 525 embert vettek őrizetbe a három napja tartó utcai zavargásokban. A BBC brit csatorna online oldalának információi szerint 69 ember ellen emeltek vádat főként betörés és lopás miatt. A legfiatalabb őrizetbe vett randalírozó 11 éves, a legidősebb pedig 46. "Nincs mentség az erőszakra, nincs mentség a fosztogatásra" - mondta a belügyminiszter. Közben Boris Johnson londoni polgármester is bejelentette, hogy nyári szabadságát megszakítva visszatér a brit fővárosba.

Forrás: AFP
Kattintson a képre a galériáért!

Hétfőn több épületet, köztük egy bútoráruházat is felgyújtottak a zavargások során, amelyek szombaton kezdődtek egy olyan demonstráción, amelyen egy férfi halála ellen tiltakoztak, akit rendőrök öltek meg csütörtökön eddig tisztázatlan körülmények között. A férfi a város Tottenham nevű negyedében élt, ott kezdődtek a zavargások is szombat este.

A BBC tudósítása szerint az erőszak a hétfő esti órákban az után lángolt fel, hogy a rendőrök igazoltattak egy férfit. Miután a férfinál az őt igazoltató rendőrök nem találtak semmit, az eseményt figyelemmel kísérő fiatalok közül többen köveket és üvegeket dobáltak a rendőrök felé. A botokkal és fémrudakkal felszerelkezett csoport egy sportbolt kirakatát is betörte, és rendőrautókat is megtámadtak.

Már reggel rendzavarás történt

Az [origo] beszélt egy Londonban tartózkodó fiatal magyar mérnökkel, aki szemtanúja volt a zavargásoknak. A férfi, aki kérte, hogy nevét ne írjuk le, azt mondta: már hétfő hajnalban arra ébredt, hogy egy 7-8 fős társaság megpróbálja betörni a szemközti zálogház kirakatát, a banda azonban odébbállt, miután nem jártak sikerrel. A férfi egy videót is küldött, amelyet az ablakából forgatott:

Hétfő este 7 után a férfi ismét zajt hallott az utcáról, ezúttal azonban már húszan-harmincan ütötték-dobálták a zálogház üvegtábláit. "Ezt látva hívtam a rendőrséget, de legalább négy percet kellett várnom, mire egyáltalán felvette valaki, és legalább egy órába telt az is, mire kiértek" - mondta a férfi, aki a háza tetejéről kísérte figyelemmel az eseményeket.

A forgalmas utcán, ahol a fosztogatók megjelentek, a férfi szerint rövid idő alatt megbénult a forgalom, a buszok leálltak, az autók megfordultak, látva a történteket. A húsz- harmincfős banda időközben negyven- ötvenfősre dagadt és a zálogházon kívül minden olyan boltba megpróbáltak betörni, ahol értékeket sejtettek. "Itt rohangáltak az utcán tévékkel és monitorokkal a kezükben, vittek mindent, ami értékes és mozdítható" - tette hozzá. Az 5-6 csapatszállító furgonnal kiérkező rendőrök végül alig háromnnegyed óra alatt rendet tettek, miközben az összecsapásban többen meg is sérültek.

A Guardiannek egy London Croydon negyedében tartózkodó férfi arról számolt be, hogy a környék tele van kiégett autókkal, és több üzletet kifosztottak. A férfi szerint 300-400 ember vett részt a zavargásokba, miközben a rendőrség a hatalmas tűz megfékezésével küzdött. A tűz, a Guardian információi szerint egy szőnyegüzletben tört ki.

Átterjedtek a zavargások más városokba is

Hétfőn már más városokban is történtek zavargások. Birminghamben egy rendőrőrsöt gyújtottak fel, és a városban száz embert vettek őrizetbe. Manchesterből olyan hírek érkeztek, hogy maszkos fiatalok autókat rongáltak meg, és Liverpoolban is voltak gyújtogatások. A bristoli rendőrség azt közölte, hogy mintegy 150 ember vett részt rendzavarásokban.

Délután Nick Clegg miniszterelnök-helyettes Tottenhambe látogatott, ahol a zavargások kezdődtek. A politikus - aki helyi üzlettulajdonosokkal, rendőrökkel és vallási vezetőkkel is találkozott - azt mondta, a történtek "nagy sebeket" hagynak maguk után a helyi közösség tagjainak lelkében.

David Lammy, a városrész munkáspárti parlamenti képviselője úgy fogalmazott, az ő körzetében a legmagasabb a munkanélküliség Londonban, és nagy szükség van munkahelyekre és befektetésekre. Ez azonban nem lehet mentség az erőszakra - tette hozzá.

Pataki Eszter külügyi szóvivő az [origo]-nak elmondta, hogy a magyar Külügyminisztérium nem tud bajba jutott magyarokról, eltűnt hozzátartozóról sem érkezett bejelentés. A nagy-britanniai utazási tanácsokat nem módosították egyelőre, azt javasolják a turistáknak, hogy a helyiekre vonatkozó rendőrségi felhívásokat tartsák be. A Külügyminisztérium azt javasolja a Londonban tartózkodó magyaroknak, hogy az alábbi városrészeket lehetőleg ne látogassák, különös tekintettel az éjszakai órákra: Dalson, Hackney, Tottenham, Chingford Mount, Wood Green, Ponders End, Camden, Enfield, Islington, Walthamstow, Brixton, Croydon, Clapham, Lewisham, Bromley.

Szombat este azután törtek ki zavargások Tottenhamben, hogy a rendőrség tisztázatlan körülmények között lelőtte a 29 éves Mark Duggant, aki a városrészben élt egy lakótelepen. Az ő emlékére szervezett békés tüntetésnek indult demonstráción a tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult. Vasárnap a randalírozók ismét összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat rongáltak meg, és üzleteket fosztottak ki.