Lelőttek egy huszonhat éves férfit a londoni zavargásokban

Vágólapra másolva!
Életét vesztette a nagy-britanniai zavargásokban egy huszonhat éves férfi, akit a London déli részén fekvő Croydonban lőttek meg hétfőn este.
Vágólapra másolva!

Már halálos áldozata is van a hétvégén Londonból kiindult nagy-britanniai zavargásoknak. Egy huszonhat éves férfi vesztette életét London déli részén, Croydonban. A brit Guardian napilap jelentése szerint a férfi az autójában ült hétfőn este, amikor meglőtték. A helyszínre érkező mentők kórházba szállították, de már nem tudtak rajta segíteni. A férfi autóján több golyó ütötte nyom is volt. A rendőrség letartóztatott két fiatalt a gépkocsi közelében, akinél lopott holmit találtak. Croydonban a zavargásokban több épületet felgyújtottak.

A zavargások szombat este törtek ki Tottenhamben azután, hogy a rendőrség tisztázatlan körülmények között lelőtte a 29 éves Mark Duggant, aki a városrészben élt egy lakótelepen. Az ő emlékére szerveztek békés tüntetést, de részt vevők száma egyre csak nőtt, és a megmozdulás rendbontássá alakult, az emberek összecsaptak a rohamrendőrökkel. Vasárnap a randalírozók ismét az utcákra vonultak, újra összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat rongáltak meg, és üzleteket fosztottak ki London-szerte. Hétfő estére a zavargások és a fosztogatások már továbbterjedtek más brit városokba is, Birminghamben, Liverpoolban, Nottinghamben és Bristolban is voltak erőszakos cselekmények.

Az események miatt David Cameron brit kormányfő rendkívüli parlamenti ülést hívott össze csütörtökre. Cameron ezt a kormány rendkívüli helyzetekkel foglalkozó, Cobra névre keresztelt bizottságának keddi ülése után közölte. Bejelentette azt is, hogy szerdára 16 ezer rendőrt küldenek a londoni utcákra, hogy helyreállítsák a rendet. Minden londoni rendőrt visszahívtak szabadságáról, és más szervezeti egységekből is áthelyeznek ide erőket. A rendőrség eddig több száz embert tartóztatott le, akik közül 69 ember ellen indult eljárás. A londoni rendőrség azt fontolgatja, hogy gumilövedékeket vet be a zavargók ellen. Ilyenre még nem volt angliai utcai zavargások során - jelentette a BBC.