Rendkívüli ülést tart csütörtökön a brit parlament az utcai zavargások miatt

Vágólapra másolva!
Érezni fogják a törvény erejét - üzente David Cameron brit miniszterelnök a Londonban és más városokban harmadik napja tartó zavargások résztvevőinek. A parlament rendkívüli ülést hívott össze a kialakult helyzet miatt.
Vágólapra másolva!

Nincs bizonyíték arra, hogy az a tottenhami férfi nyitott volna tüzet először, akinek a múlt csütörtöki halála miatti tüntetés vált a londoni zavargások kiindulópontjává - derült ki egy londoni vizsgálat kedden ismertetett adataiból. A rendőrökre tett panaszokat kivizsgáló független bizottság megállapította: a 29 éves Mark Duggant a mellkasát ért egyetlen lövés ölte meg. A helyszínelők szerint nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy a Duggan közelében talált fegyvert használták-e, az ügyben további vizsgálatokat folytatnak. Colin Sparrow, a bizottság helyettes vezetője szerint a meghallgatások akár hat hónapig is eltarthatnak.

Mark Duggan családja közleményt adott ki, amelyben azt írták, ki akarják deríteni az igazságot a férfi haláláról. "A zavargásoknak semmi közük sincs ahhoz, hogy meg akarják tudni, mi történt Markkal" - hangsúlyozták.

Mindeközben London utcáin csaknem 16 ezer rendőr próbálja megakadályozni a zavargások továbbterjedését. Több üzlet idő előtt bezárt a fosztogatások miatt. A rendőrség nyilvánosságra hozta a területfigyelő kamerák felvételeit. Eddig 563 embert tartóztattak le, és 105 ellen emetek vádat a londoni erőszakos cselekmények miatt.

A rendőrség letartóztatott két tizennyolc éves fiatalt, aki a Facebookon több felbujtó bejegyzést írt a zavargásokkal kapcsolatban. Több londoni kerületben ugyanakkor a Twitteren és a Facebookon szervezték meg a szétvert utcák és boltok takarítását. A brit biztosítók szerint a fővárosban okozott károk elérhetik a több tízmillió fontot.

Az elmúlt napok zavargásai miatt rendkívüli ülést tart a brit parlament csütörtökön - jelentette be David Cameron miniszterelnök. A kormányfő ígéretet tett rá: minden szükséges lépést megtesznek, hogy helyreálljon a rend az utcákon.

A nyári szabadságát megszakító miniszterelnök, aki kedd reggel a belügyminiszterrel és rendőrségi vezetőkkel egyeztetett, sajtónyilatkozatában elmondta: a múlt éjjel hatezer rendőr volt London utcáin, kedden pedig 16 ezren lesznek, miután vidékről erősítés érkezik a fővárosba. "Érezni fogják a törvény erejét" - üzente Cameron a randalírozóknak, hozzátéve: "nemcsak mások életét teszik tönkre, nemcsak a közösségüket, hanem a saját életüket is". Kijelentette: ha elég idősek ahhoz, hogy ilyen bűncselekményeket kövessenek el, akkor ahhoz is elég idősek, hogy vállalják az ezért járó büntetést.

Nem férhet kétség hozzá, minden szükséges lépést megtesznek a rend helyreállításáért a brit utcákon, hogy a törvénytisztelő emberek ismét biztonságban érezhessék magukat - mondta a miniszterelnök, aki elítélte a fosztogatásokat, a vandalizmust, a rablásokat, a lopásokat és a rendőrök elleni támadásokat. "A törvénytisztelő emberek oldalán állunk" - hangsúlyozta.

Nicky Morgan konzervatív képviselő időközben azt üzente a Twitteren, hogy míg a Közel-Keleten az emberek a szabadságért és a demokráciáért vonulnak utcára, Nagy-Britanniában a randalírozók üzletekbe törnek be. "Ideje komoly választ adnunk" - írta. A rendőrségnek meg kellene fontolnia a vízágyúk és a gumilövedékek bevetését, ha szükséges - vélekedett Patrick Mercer konzervatív képviselő.

London Tottenham városrészében szombat éjjel kezdődtek utcai zavargások, miután a rendőrség eddig pontosan nem tisztázott körülmények között lelőtt egy 29 éves családapát. A Telegraph brit lap online kiadása a halottkémszemlére hivatkozva azt írja: a férfi halálát egyetlen, a mellkasára leadott lövés okozta. A lap értesülései szerint a férfi nem nyitott tüzet a rendőrökre, de volt nála fegyver.

Hétfőn és kedden más brit városokra is átterjedt a rendzavarás. Pataki Eszter külügyi szóvivő az [origo]-nak elmondta, hogy a magyar Külügyminisztérium nem tud bajba jutott magyarokról, eltűnt hozzátartozóról sem érkezett bejelentés. A nagy-britanniai utazási tanácsokat nem módosították egyelőre, azt javasolják a turistáknak, hogy a helyiekre vonatkozó rendőrségi felhívásokat tartsák be.