Szinte biztos, hogy egyedül ölt a norvég tömeggyilkos

Vágólapra másolva!
Negyven órán át hallgatta ki a norvégiai tömeggyilkossággal gyanúsított Anders Behring Breiviket a rendőrség, amely "szinte már biztos" abban, hogy a 32 éves férfi egyedül követte el a mészárlást. Az ügyészség egyelőre úgy látja, hogy Breivik nem hazudik.
Vágólapra másolva!

A norvég rendőrség szinte teljesen biztos abban, hogy Anders Behring Breivik egyedül tervelte ki és követte el a július 22-i támadásokat - közölte szerdán az oslói ügyészség. A rendőrség negyven órán keresztül hallgatta ki Breiviket, és meg vannak győződve arról, hogy igazat mond. Christian Hatlo ügyész szerint amit elmondott a tömeggyilkosságokról, abból sokat le lehetett ellenőrizni, és eddig nem fedeztek föl egyetlen hazugságot sem a szavaiban.

Breivik július 22-én pokolgépet robbantott a norvég főváros kormányzati központjában, majd egy ifjúsági táborban válogatás nélkül hetvenhét diákot mészárolt le. A rendőrség visszautasította azokat az újabb kritikákat, hogy a rendőrök rossz döntések miatt érkeztek túl későn Utoya szigetére, ahová helikopter helyett közúton és csónakkal utaztak.

A Dagsavisen című lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a helikopterrel egy mesterlövészt lehetett volna küldeni a helyszínre Breivik semlegesítésére. "A rendőrség helikoptere nagyon fejlett eszköz, főként parancsnoki központként, valamint megfigyelésre, dokumentálásra és kutatásra lehet használni. De Nem olyan jármű, amely alkalmas a fegyveres beavatkozásra" - mondta Johan Fredriksen szóvivő egy sajtótájékoztatón.

A 32 éves Breivik státusa jelenleg "hivatalos gyanúsított", ami a skandináv jogban a gyanúsított és a vádlott közötti állapotot jelenti. A rendőrség egyelőre csak terrorizmus miatt javasol vádemelést a férfi ellen, amiért 21 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, de a sajtó szerint az ügyészség vádat emelhet emberiség elleni bűntett címén is, ami harminc évig terjedő börtönnel sújtható.

A norvégiai tömeggyilkosságról itt olvashat bővebben.