Üzleteket fosztogattak és felgyújtottak egy áruházat Manchesterben

zavargások, gyújtogatás, fosztogatás, anglia, manchester
Vágólapra másolva!
Közel ötven embert vett őrizetbe a rendőrség kedd éjjel az angliai Manchester városában, miután több száz, maszkot viselő fiatal tört be üzletekbe; egy áruházat felgyújtottak. Londonban szerdára virradóra nem történt rendbontás, köszönhetően a többezer kivezényelt rendőrnek. A brit parlament csütörtökön rendkívüli ülést tart.
Vágólapra másolva!

A három napja tartó zavargások után nyugalom volt szerdára virradóra Londonban, ahol több ezer rendőr ügyelt a biztonságra, de több brit városban éjszaka is folytatódtak a lázongások.

Több tucat üzletet kifosztott egy áruházat pedig felgyújtott kétszáz, maszkot viselő rendbontó kedd éjjel Manchesterben - írja a Guardian brit lap online kiadása. Közép-Manchesterben és Salforban a rendbontók összecsaptak a rendőrökkel. Zavargások voltak Birminghamben és a más városokban is. A zavargások éjfél körül hagytak alább, addigra a rendőrség átvette az irányítást. Éjfélig a rendőrség 47 embert tartóztatott le.

Nottinghamban 30-40 fiatal gyújtópalackokat hajigált egy rendőrőrsre, de senkinek sem esett baja. Felgyújtottak egy iskolát és egy rendőrőrs előtt parkoló gépkocsit is. A közép-angliai városban 90 embert vettek őrizetbe. Liverpoolban a randalírozók két tűzoltóautót, és egy tűzoltótiszt gépkocsiját is lángba borították, boltokat rongáltak és raboltak ki.

A zavargások szombat este törtek ki a londoni Tottenhamben azután, hogy a rendőrség mellkason lőtte a 29 éves Mark Duggant, aki a városrészben élt egy lakótelepen. Az ő emlékére szerveztek békés tüntetést, de résztvevők száma egyre nőtt, és a megmozdulás rendbontássá alakult, az emberek összecsaptak a rohamrendőrökkel. Vasárnap a randalírozók ismét az utcára vonultak, újra összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat rongáltak meg, és üzleteket fosztottak ki London-szerte. Hétfő estére a zavargások és a fosztogatások már továbbterjedtek más brit városokba is, Birminghamben, Liverpoolban, Nottinghamben és Bristolban is voltak erőszakos cselekmények. Londonban egy halálos áldozata volt a zavargásoknak.

Forrás: AFP
Több tucat üzletet kifosztottak kedd éjjel Manchesterben. További képekért kattintson!

Stephen Lennon, a szélsőjobboldali Angol Védelmi Liga nevű csoport vezetője közölte, hogy a mozgalom tagjai kivonulnak a brit városok utcáira, s megpróbálják jobb belátásra bírni a rendzavarókat. Lennon szerint a csoport egyes tagjai hajlandóak járőrözést is vállalni, hogy eltántorítsák a randalírozókat. "Véget vetünk a lázongásoknak. A rendőrség nyilvánvalóan erre nem képes" - mondta Lennon.