Eltűnt a levegőben egy amerikai hiperszónikus repülő

Vágólapra másolva!
Az amerikai légierő a Twitteren jelentette be, hogy elveszítette a kapcsolatot az egyik pilóta nélküli hiperszonikus repülőjével. A jármű levált a hajtóműről, majd eltűnt a radarokról. A HTV-2-nek 21 ezer kilométeres óránkénti sebességgel kellett volna a világűr határától átszáguldania az atmoszférán, mielőtt a tervek szerint a tengerbe csapódott volna.
Vágólapra másolva!

Röviddel a felbocsátása után megszakadt a kapcsolat az amerikai légierő kaliforniai Vanderbilt támaszpontjáról útjára indított kísérleti hiperszonikus siklórepülővel - közölte csütörtökön a fejlett amerikai katonai kutatásokat felügyelő DARPA ügynökség.

A DARPA a Twitteren közölte, hogy a Falcon-2 elnevezésű, pilóta nélküli hiperszonikus repülőt rakétával lőtték fel. A jármű a hajtóműről sikeresen levált, és megkezdte a küldetés sikló szakaszát, amikor megszakadt vele a kapcsolat.

A HTV-2-nek 21 ezer kilométeres óránkénti sebességgel kellett volna a világűr határától átszáguldania az atmoszférán, mielőtt a tervek szerint a tengerbe csapódott volna. Az ügynökség nem közölte, hogy hány százalékban sikerült teljesíteni a teszt kitűzött céljait, mint ahogy azt sem, hogy mi lett a jármű sorsa.

A hiperszonikus siklóval elvégzett első, 2010. április 22-i kísérlet idején is hiba történt a telemetriában (nagy távolságban, a légkörben, az űrben mért adatok továbbítása a földi értékelő állomásra). Az akkori teszt során az ügynökség szakembereinek 9 percnyi adatot sikerült rögzíteniük.