Csuklyával a fején tartották fogva a kínai ellenzéki művészt

Vágólapra másolva!
Csuklyát kellett viselnie, a mosdóra külön engedéllyel mehetett ki, és éjjel-nappal két katona őrizte egy alig négy négyzetméternyi cellában a legismertebb kínai művészt, az áprilisban adócsalás vádjával letartóztatott Aj Vejvejt. A művész letartóztatása óta nem beszélhet a sajtóval, egy hozzá közel álló ismerőse azt mondta a BBC-nek, Vejvej minden percben úgy érezte, hogy "közel áll a halálhoz".
Vágólapra másolva!

Azt hitte, hogy meg fog halni a börtönben töltött nyolcvan nap alatt - írja a BBC online oldala a legismertebb kínai művész, Aj Vejvej egyik közeli ismerősére hivatkozva.

Az adócsalás vádjával áprilisban letartóztatott művészt 81 napig egy ablak nélküli cellában tartották fogva, kevesebb mint négy négyzetméternyi területen, és a közel három hónap alatt egyszer sem engedték ki. Aj Vejvej ismerősének úgy jellemezte a helyzetet, hogy a "legnehezebb szituációban volt, amiben ember lehet" - és minden percben úgy érezte, hogy "közel áll a halálhoz". A művésznek arra is külön engedélyt kellett kérnie, hogy használhassa a mosdót, vagy ihasson egy pohár vizet. Csuklyát kellett viselnie, cellájában két katona őrizte éjjel-nappal, akik különböző módszerekkel próbálták őt megtörni.

Aj Vejvejt áprilisban tartóztatták le, és sokáig ismeretlen helyen tartották fogva. A világszerte ismert ellenzéki művészt először adócsalással, később azonban bigámiával és pornográf képek terjesztésével is vádolták. Aj Vejvej szabadon bocsátását több külföldi vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is sürgette. A nemzetközi felháborodást kiváltó ügyre a kínai kormány úgy reagált, hogy adócsalás miatt nyomoznak, a forrás szerint azonban a kihallgatásokon szinte alig esett szó erről. Helyette sokkal inkább a tunéziai tüntetések mintájára szervezett, úgynevezett jázmin forradalomban betöltött szerepéről faggatták, és azt állították, hogy a művész "megpróbálta aláásni az államot".

Aj Vejvej számos akciójával kritizálta a kínai vezetést, és többször szót emelt az emberi jogok betartásáért. Ugyanakkor ő tervezte a 2008-as pekingi olimpia egyik legfőbb látványosságának számító, Madárfészek néven ismert stadion bonyolult acélszerkezetét is. Rengeteg kiállítása volt világszerte, jelenleg a londoni Tate Modernben látható kiállítása. Aj Vejvej a 2008-as földrengés után összeállította a katasztrófában meghalt gyerekek névsorát, ami kényes témának számított, a kormány több kritikusa ugyanis azt állította, hogy a földrengés azért követelte több mint ötezer iskolás halálát, mert nem voltak elég biztonságosak az épületek.