Táborba költöztetik a marseille-i cigányokat

Vágólapra másolva!
"A romák jelenléte komoly veszélyt jelent a közrendre" - többek között ezzel indokolta Marseille vezetése, hogy a város széléről egy ideiglenes táborba költöztetnek közel száz romát. Emberjogi szervezetek elítélték és logikátlannak minősítették a lépést. Szerintük teljesen értelmetlen a már egyébként is az utcán élő emberek kilakoltatása.
Vágólapra másolva!

Franciaország második legnagyobb városa, Marseille vezetése úgy döntött: közel száz, eddig a város szélén táborozó romát telepít ki - írja a Radio France Internationale online kiadása. A bíróság keddi döntésében jogszerűnek találta azt az önkormányzati határozatot, ami a közel száz roma - harmaduk gyerek - kilakoltatásáról döntött. A rendelet és a polgármester, Jean-Claude Gaudin szerint a romák jelenléte "komoly veszélyt jelent a közrendre".

"Túl sokan voltak ebben a városban, mi máshol akarjuk látni őket" - mondta Gaudin pénteken, miután sajtóhírek jelentek meg arról, hogy bizonyos emberek parkolódíjat szedtek egy olyan közterületen, ahol ezt korábban ezt megtiltották a helyi hatóságok.

Forrás: AFP

Rendőrök kísérik a költöző romákat Marseille-ben.

Emberjogi szervezetek elítélték és logikátlannak minősítették a lépést. "Ahogy a bíróságon is hangsúlyoztuk, teljesen logikátlan lépés kilakoltatni olyan embereket, akik már eleve az utcán élnek" - mondta az Emberi Jogok Ligájának regionális alelnöke az RFI-nek. "Elviselhetetlen a turisták és a marselle-i lakosok számára, hogy a város fő terein kell látniuk a romák nyomorát - nem csoda, hogy ez nem akarják látni. Ám ahelyett, hogy valódi megoldást találtak volna a problémára, a rendőrség egyszerűen eltávolítja őket" - fogalmazott.

A World Socialist Web Site úgy tudja, a romákat egy Porte d'Aix közelében felállított ideiglenes táborba költöztetik.