Meghalt a tallinni védelmi minisztériumban lövöldöző túszejtő

Vágólapra másolva!
Több lövés is eldördült az észt védelmi minisztérium épületében. A lövöldöző túszokat is ejtett, őket a rendőrség később kiszabadította. A túszejtő ismeretlen körülmények között életét vesztette. Tettére egyelőre nincs magyarázat.
Vágólapra másolva!

Lövöldözés volt az észt védelmi minisztérium épületében, a túszejtő támadó vesztette egyedül életét az akcióban. A rendkívüli eseményről hivatalos összefoglaló még nem jelent meg. A különféle jelentések szerint egy férfi - állítólag egy tartalékos katona, de ezt hivatalosan nem erősítették meg - berontott az épületbe, füstbombát robbantott, leadott több lövést, és két túszt szedett (más források szerint csak az egyik biztonsági őrt ejtette túszul). Egyes híradások szerint a támadó oroszul beszélt. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki az épülethez, amelyet körülzártak, és sok mentőautó is készültségben állt.

A Postimees című észt újság honlapja szerint az incidens délután három óra körül kezdődött. Az épületet a hátsó bejáraton keresztül gyorsan kiürítették. A legnagyobb észt lap internetes oldala szerint golyóálló mellényt viselő rendőrök hatoltak be az épületbe, és később lövésnek vélt zajt lehetett hallani. Ezek után egy kommandós alakulat is bekapcsolódott az elhárító akcióba. Robbanóanyag keresésére kiképzett kutyákat is segítségül vittek, és bevetettek egy aknamentesítő robotot is.

Az ügyészség közölte, hogy a támadót elfogták, de öngyilkos lett. A védelmi minisztérium szóvivője szerint viszont a rendőri akció közben végeztek vele. Peeter Kuimet azt is közölte, hogy a miniszter nem tartózkodott az épületben az incidens idején. A túszoknak nem esett bajuk, sikerült elszökniük.

A kerületi rendőrkapitányság képviselője szerint a túszejtő férfi öngyilkos lett, ezt erősítette meg a Postimeesnek nyilatkozva Mihkel Loide rendőrségi szóvivő is, de később Martin Arpo, az ész közbiztonsági rendőrség főfelügyelője már úgy nyilatkozott, hogy a férfi a lövöldözésben vesztette életét. A támadó tettére egyelőre nincs magyarázat.