Elítélte egy tunéziai bíróság az elűzött elnök huszonhat rokonát

Vágólapra másolva!
Illegális valutabirtoklás, szökési kísérlet és kábítószer-birtoklás miatt négy hónaptól hat évig terjedő börtönbüntetést szabott ki egy tunéziai bíróság Ben Ali januárban elűzött tunéziai elnök huszonhat rokonára. A bíróság azonban felmentette a bűnrészesség és útlevél-hamisítás vádja aló Ali Szeriatit, az elnök egykori biztonsági főnökét, akit egyébként a lakosság nagy része felelősnek tart a Ben Ali elmenekülése után kitört erőszakhullámért.
Vágólapra másolva!

Egy tunéziai bíróság pénteken elítélte a volt tunéziai elnök huszonhat rokonát - számolt be internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. Ben Ali és felesége családtagjaira illegális valutabirtoklás, szökési kísérlet és kábítószer-birtoklás miatt négy hónaptól hat évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki. A vádlottak közül huszonketten voltak jelen a tárgyaláson.

A bukott államfő feleségének, Leila Trabelszinek az egyik unokaöccsét távollétében hat év, két lánytestvérét pedig 18 és négy hónap börtönre ítélték. A volt first lady kedvenc unokaöccse kábítószer-birtoklásért négy évet kapott. Magát Trabelszit távollétében hat év szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A jelen lévő vádlottak tagadták az ellenük hozott vádakat.

A bíróság azonban felmentette a bűnrészesség és útlevél-hamisítás vádja aló Ali Szeriatit, a januárban elűzött tunéziai elnök, Ben Ali egykori biztonsági főnökét. A vád szerint Szeriati tábornok útleveleket hamisított Ben Alinak és közeli családtagjainak, akiknek így sikerült elhagyniuk az észak-afrikai országot.

A tábornoknak, akit továbbra is őrizetben tartanak, később ennél jóval súlyosabb vádakkal is szembe kell majd néznie, ugyanis eljárás folyik ellene például az ország biztonsága ellen tervezett összeesküvés, illetve bűntényekre, zavarkeltésre és provokációra való buzdítás miatt is. Sokan Szeriatit okolják a Ben Ali elmenekülése után kitört erőszakhullámért.