Súlyos kolerajárvány fenyeget Szomáliában

Vágólapra másolva!
Már nemcsak éhínség, hanem kolera és kanyaró is pusztít Szomáliában, ahol a túlzsúfolt kórházak, és a menekülttáborok egyre nehezebben tudják ellátni a betegeket.
Vágólapra másolva!

Szomáliában már több mint száznyolcvanan meghaltak kolerában és kanyaróban, a kórházak és a segélyszervezetek nehezen tudják ellátni a betegeket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki jelentése szerint már ezrével jelentkeznek a vizes hasmenéses esetek, ami nagy valószínűséggel jelzi előre a kolera kitörését, ráadásul már kolerás fertőzéssel is találkoztak a fővárosban, Mogadishuban.

Az elmúlt hónapokban több ezren kerestek menedéket és ételt a menekülttáborokban. A szárazság sújtotta Északkelet-Afrikában, ahol nincs tiszta víz sem iváshoz, sem tisztálkodáshoz, a táborok túlzsúfoltak, és az éhező gyerekek ellenálló képessége legyengült.

Szomáliában az elmúlt években is előfordultak tömeges kolerás megbetegedések, a mostani járvány azonban az egészségügyi szakemberek szerint sokkal súlyosabb. Mivel az emberek folyamatosan mozgásban vannak, hogy hozzájussanak az élelmiszersegélyhez, a járvány is gyorsabban terjed. Az elmúlt két hónapban csaknem százezren menekültek az éhínség elől a fővárosba vidékről, és még többen keltek útra a kenyai és etiópiai menekülttáborok felé. Az ENSZ becslése szerint több tízezer szomáliai halt meg idén az éhínség miatt.