Szállodát és támaszpontot is támadás ért Pakisztánban a függetlenség napján

Vágólapra másolva!
Több merénylet zavarta meg a függetlenség napi ünnepségeket Pakisztánban. Egy szállodában pokolgép robbant, egy támaszpontot pedig rakétatámadás ért, amelynek következtében legkevesebb 14 ember vesztette életét. A nagy terrorfenyegetettség miatt riadókészültségbe helyezték a rendfenntartó erőket.
Vágólapra másolva!

Pakisztán délnyugati részén, a Baludzsisztán tartományban fekvő Dera Allah Jar városban egy kétemeletes szállodában robbant pokolgép. Tizenegy ember meghalt, közel húszan megsebesültek. Az épületet romba döntötte a robbanás. A szálló előcsarnokában nagyon sokan üldögéltek a detonáció pillanatában. A mentőosztagok és a rendőrség még mindig kutat a romok között esetleges túlélőket keresve. A merénylet elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a rendőrség azt gyanítja, hogy baludzs szeparatisták lehettek a tettesek.

Feltehetően lázadók rakétákat lőttek ki egy félkatonai támaszpontra Pakisztán északnyugati részén vasárnap reggel, három katona életét vesztette, huszonhárom pedig megsebesült. Névtelenül nyilatkozó hírszerző tisztek közölték, hogy az észak-vazirisztáni törzsi területen fekvő Mirámsáh támaszpontján csapódtak be rakéták. Észak-Vazirisztán a táliboknak és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet harcosainak az egyik fellegvára. A támadás pillanatában a katonák éppen felvonták a nemzeti lobogót, és az ünnepi beszédre készülődtek.

Pakisztánban augusztus 14-én van a függetlenség napja, ez az egyik legnagyobb nemzeti ünnep. A független pakisztáni államot 1947. augusztus 14-én kiáltották ki az indiai brit uralom megszüntekor. A függetlenség napjának alkalmából Pakisztán minden mecsetében ünnepi imák hangzottak el vasárnap reggel, nyolc órakor pedig három percre megállt a forgalom az utakon, a rádiókban és a hangosbeszélőkön lejátszották a himnuszt.

Pakisztánban az a szokás, hogy a függetlenség napján minden magas épületet fényfüzérekkel díszítenek fel, és mindenhol kifüggesztik a nemzeti lobogót. Idén azonban szerények lesznek az ünnepségek, mivel az időpont a ramadánra, a muzulmán böjti hónapra esik.

A nagy terrorfenyegetettség miatt vasárnapra teljes létszámban riadókészültségbe helyezték a rendfenntartó erőket, a terrorelhárító egységek és a hírszerző szolgálatok harckészültségben állnak.