Egyre közelebb kerülnek Tripolihoz a líbiai lázadók

Vágólapra másolva!
Egymás után foglalják el a Tripoli körüli városokat a felkelők. A vezetők azt remélik, hogy még ebben a hónapban bevehetik a fővárost. Közben Moammer Kadhafi belügyminisztere előre be nem jelentett vakációra érkezett Egyiptomba - egyes várakozások szerint átállhat a felkelők oldalára.
Vágólapra másolva!

A líbiai belügyminiszter családja kilenc tagjával előre be nem jelentett szabadságra érkezett Egyiptomba - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. Nasszer al-Mabruk különgépen érkezett Tunéziából, az egyiptomi hatóságoknak azt mondta, turistavízummal lépett be az országba. A BBC szerint mindez felerősíti a gyanút, hogy a miniszter tulajdonképpen disszidált.

Közben további két várost foglaltak el a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető ellen lázadó fegyveres csapatok, és ezzel ismét közelebb kerültek a kormányerők központjának számító fővároshoz, Tripolihoz. Vasárnap megszerezték az irányítást a Földközi-tenger partján fekvő kulcsfontosságú nyugat-líbiai város, Závija fölött, hétfőn pedig a Tripoli felé vezető úton Szurmán városát is elfoglalták. A lázadók egy másik csapata dél felől közelít Tripolihoz, és hétfőn felszabadították a fővárostól mindössze 80-100 kilométerre található Garján városát is.

Állításuk szerint a lázadók ellenőrzik a Tripolitól 50 kilométerre található Záviját és Szurmánt összekötő, stratégiailag nagyon fontos 15 kilométeres útszakaszt, amely a fővárosba tartó élelem-, fegyver- és üzemanyag-utánpótlás egyik legfontosabb útvonalának része. A hétfőn elfoglalt másik város, Garján pedig a délről érkező utánpótlás útvonalán fekszik, így a lázadók szükség esetén blokkolni tudják a szállítmányokat. A felkelő fegyveresek vezetői azt remélik, még ebben a hónapban bevehetik Tripolit.

A lázadók előretörésével párhuzamosan a NATO is folytatja a légi csapásokat a kormányerők ellen. A nemzetközi koalíció vadászgépei szombaton 110 bevetésen vettek részt, ebből 47 alkalommal támadtak célpontokat, megsemmisítve több páncélozott járművet, egy lőszerraktárt és több légvédelmi fegyvert. Kadhafi hétfőn egy beszédben arra szólította fel híveit, hogy foglalják vissza az országot a NATO és az árulók uralma alól.

Egy meg nem nevezett forrás a Reuters hírügynökségnek azt mondta, Kadhafi kormányának képviselői vasárnap este egy tunéziai szállodában tárgyalást folytattak a felkelők küldötteivel. A kormány szóvivője azonban tagadta ezt, mint mondta, az ilyen híresztelés csak a Tripoli elleni médiaháború része lehet, és kijelentette, hogy semmiféle tárgyalás nem folyik Kadhafi hatalomból való távozásáról. A felkelők egyelőre nem voltak hajlandók nyilatkozni az ügyben.