Kitiltották a kamerákat Mubarak tárgyalásáról

Vágólapra másolva!
Az elnöklő bíró hétfőn megtiltotta Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök tárgyalásának élő közvetítését. Az egyiptomi állami televízió jelentése szerint katonai helikopterrel vitték a tárgyalás helyszínére a kék melegítőnadrágot viselő volt elnököt. A BBC szerint ha Mubarakot bűnösnek találja a bíróság, halálra is ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Hétfőn folytatódott Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök perének tárgyalása Kairóban. A Reuters jelentése szerint az elnöklő bíró megtiltotta, hogy a tárgyalásról a tévécsatornák élőben közvetítsenek. A hírügynökség szerint ez várhatóan óriási felháborodást vált ki Egyiptomban, a volt elnök felelősségre vonását az elmúlt hónapokban utcai megmozdulásokon sürgető tüntetők egyik fő követelése ugyanis éppen a per teljes nyilvánossága volt.

A hatalmától februárban megfosztott elnököt ismét kórházi ágyon tolták be a tárgyalóterembe, ahol egy vasráccsal elkerített területen helyezkedik el. A volt államfőt korrupció mellett azzal vádolják, hogy a kormányellenes tüntetők közé lövetett, és ezzel nyolcszáz ember halálát okozta a január-februári egyiptomi megmozdulások idején. A volt elnök pár szót váltott két fiával, Alaával és Dzsamállal, akiket szintén korrupcióval vádolnak. A bíró ekkor rendreutasította őket, majd elkezdte felolvasni a vádiratot.

A tárgyalóterem előtt Mubarak szimpatizánsai és az ellene tüntetők összetűzésbe keveredtek, a rendőrség választotta szét őket.

Ha Mubarakot bűnösnek találják, halálra is ítélhetik - írja internetes oldalán a brit közszolgálati BBC. Mubarak a népharag miatt február 11-én kényszerült távozni a hatalomból, és azóta a sarm-es-sejki kórházban ápolták. Ügyvédje azt állítja, védence súlyos beteg, a BBC kairói tudósítója korábban azt jelentette, hogy sok egyiptomi ezt nem hiszi el. Mubarak először augusztus 3-án jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy mintegy fél éve a hatalom feladására kényszerítették.

Az első tárgyalási napot csaknem hatszáz ember követte a teremben, és több millióan a televízióban. A biztonság érdekében közel háromezer katonát és rendőrt vezényeltek a helyszínre. Augusztus 2-án este a Mubarakot ápoló kórház előtt egymásra lőttek a tüntetők.