Áldozatokra is szükség lesz a hiány lefaragásához Barack Obama szerint

Vágólapra másolva!
Új gazdasági tervet ígért a kampánykörúton lévő Barack Obama, aki a kongresszusra hárította a felelősséget az adósságplafon miatt kialakult megosztottságért. Megismételte, hogy az amerikai gazdaság állapota nem indokolta az Egyesült Államok adósi leminősítését.
Vágólapra másolva!

Új, munkahelyteremtő és a deficit csökkentését szolgáló gazdasági terv előterjesztését ígérte az iowai Decorahban Barack Obama amerikai elnök, aki aznap reggel háromnapos, három államot érintő, autóbuszos kampánykörútra indult. A terv részleteit az elnök nem ismertette, de kijelentette, hogy az amerikai gazdaság állapota nem indokolta az Egyesült Államok adósi leminősítését, és az nem is történt volna meg, ha Washingtonban már két-három hónappal ezelőtt meghozták volna a szükséges döntéseket. Kifejezte az iránti reményét, hogy a kongresszus nagyon komolyan veszi majd az adóügyi reformot.

Az elnök, miközben a felelősséget a megosztottság miatt a kongresszusra - ki nem mondottan a republikánusokra - hárította, igyekezett egyfajta, a vitákon felül emelkedő, országegyesítői szerepbe helyezni magát. Miként órákkal korábban, a kampánykörút első állomásán, a minnesotai Cannon Fallsban, Decorahban is azt hangoztatta: ideje, hogy a politikusok véget vessenek a konfrontációs játéknak, és hogy a pártok fölé helyezzék az ország érdekeit. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés felgyorsítása.

A felvetésre, hogy az adósságplafon megemeléséről folytatott tárgyalásokon lehetett volna keményebb is a republikánusokkal szemben, Obama kijelentette, hogy a lehetséges technikai csőd okozta járulékos károk nagyon nagyok lettek volna, és ő nem akarta kockára tenni a megélhetést és a jólétet. Elismerte viszont, hogy nem állt szándékában "az ésszerűtlenséget" jutalmazni.

Obama sürgette, hogy a kongresszus a jövő évre is hosszabbítsa meg a bért terhelő adók kedvezményét, ami évente mintegy ezer dollárral növeli egy átlagos amerikai család bevételeit. Felszólította a törvényhozást, hogy mielőbb fogadja el a közúti és vasúti építkezéseket finanszírozó országos infrastrukturális bank létrehozásáról szóló törvényt, a szabadalmi rendszert átalakító jogszabályt, valamint hagyja jóvá a függőben lévő kereskedelmi megállapodásokat.

Az elnök, aki kedden egy mezőgazdasági fórum házigazdája lesz az iowai Peostában, ismételten sürgette, hogy a törvényhozás kiegyensúlyozott megközelítéssel csökkentse a deficitet, vagyis azt, hogy a takarékossági intézkedések mellett a leggazdagabb amerikaiak és a legnagyobb vállalatok adóterheinek növelése és a szociális programok racionalizálása is része legyen a hiány lefaragásának. Obama szerint a deficitprobléma megoldásához meg kell hozni bizonyos "szerény áldozatokat".

A Gallup közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint az amerikai elnök támogatottsága minden eddiginél alacsonyabb szintre, 40 százalék alá csökkent. A BBC brit közszolgálati médium washingtoni tudósítója szerint Obama mostani körútján azokban az államokban próbál meg támogatókat szerezni, amelyeknek döntő szerepe lehet az újraválasztási kampányában. Az elnöknek mindenekelőtt arról kell meggyőznie a választókat, hogy a 787 milliárd dolláros gazdasági csomag és az egészségügyi reform nem hátráltatta, hanem segítette az amerikai gazdaságot.