Titokzatos tárgyalások utalhatnak a líbiai konfliktus végjátékára

Vágólapra másolva!
A líbiai felkelők szerint Moammer Kadhafi elkeseredettségét jelzi, hogy a hozzá hű erők a fél éve tartó felkelés kezdete óta először Scud rakétával támadtak. Az ENSZ líbiai különmegbízottja megérkezett Tuniszba, hogy bekapcsolódjon a felkelők és a tripoli kormány tárgyalásaiba. A felkelők szerint viszont nincs semmilyen tárgyalás, és korábban a kormány is tagadta ezt. Kadhafi győzelmi jelentést adott ki kedden a felkelők erősségéért, Miszrátáért vívott harcokról, és azt állítja, hogy katonái betörtek a városközpontba.
Vágólapra másolva!

Tunéziai titkosszolgálati körökből szivárgott ki, hogy vasárnap este Dzserba szigetén egy szállodában Moammer Kadhafi kormányának képviselői zárt ajtók mögött tárgyaltak a felkelők küldötteivel. A tripoli kormány már korábban tagadta ezt, később pedig már a lázadók kormányának, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak az alelnöke is kijelentette, hogy nincs semmiféle tárgyalás vagy egyeztetés.

Mindenesetre a Kadhafi-kormány és a lázadók közötti tárgyalásokba próbál bekapcsolódni az ENSZ-főtitkár líbiai különmegbízottja, aki hétfőn érkezett meg Tuniszba. Abdel-Iláh el-Hatíb volt jordániai külügyminiszter az AFP francia hírügynökségnek meg is erősítette, hogy ezzel a céllal jött a városba. A Reuters hírügynökségnek pedig azt mondta, "Tunéziában élő líbiai személyiségekkel" fog tárgyalni a konfliktusról.

A különmegbízott érkezése a Reuters jelentése szerint a polgárháború végjátékát jelezheti. Erre utalhat az is, hogy a lázadók az elmúlt napokban több fronton is visszaszorították Kadhafi haderejét, és egyre közelebb jutnak a fővároshoz, Tripolihoz.

Állításuk szerint a lázadók ellenőrzik a Tripolitól 50 kilométerre található Záviját és Szurmánt összekötő, stratégiailag nagyon fontos 15 kilométeres útszakaszt, amely a fővárosba tartó élelem-, fegyver- és üzemanyag-utánpótlás egyik legfontosabb útvonalának része. A BBC úgy tudja, a závijai olajfinomítót azonban még Kadhafi erői ellenőrzik. Tripolit viszont lassan bekerítik a felkelők, míg a NATO a tenger felől zárja el az utat a kormányerők elől.

Musza Ibrahim kormányszóvivő egy tripoli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy megkezdték a lázadók maradék erejének felszámolását a fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő, hónapok óta ostromolt kikötővárosban. Mint mondta, nagy segítséget kaptak a helyi törzsektől. A szóvivő tagadta, hogy a felkelők teljes ellenőrzésük alá vonták Záviját. Szerinte gyengék, és csak idő kérdése, hogy ott is vereséget szenvedjenek.

Kadhafi nehezen hallható telefonos üzenetben arra szólította fel a hozzá hű erőket, hogy harcoljanak a felkelők ellen, akiket patkányoknak nevezett. A lázadók szerint a líbiai vezető elkeseredettségének a jele, hogy a kormányerők a fél éve tartó felkelés kezdete óta először támadtak Scud rakétával. A rakétát vasárnap reggel indították el Szirt városától 80 kilométerrel keletre, Brega tengerparti olajvárostól keletre ért földet, és senkinek nem okozott sérülést. Nem tudni, hogy mit vettek vele célba - mondta egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő. A NATO a Líbia elleni légi hadjáratában először Kadhafi Scud-készletét próbálta megsemmisíteni. Ennek a rakétatípusnak a hatótávolsága 300 kilométer.

Az igazán döntő ütközet Tripoliban lehet, kérdés azonban, hogy a felkelőknek megvan-e az erejük egy ilyen nagyságrendű támadáshoz. A lázadók azt remélik, hogy Tripoli bekerítésével térdre kényszerítik a Kadhafi-rezsimet, és a fővárosban is felkelést robbanthatnak ki. A Fehér Ház szóvivője szerint egyre világosabb, hogy Kadhafi napjai meg vannak számlálva.