Óriási tüntetéssé duzzadt a letartóztatott indiai aktivista korrupcióellenes harca

Vágólapra másolva!
Hatalmas tömegtüntetés kezdődött Indiában szerda este is, miután a hatóságok kedden őrizetbe vettek egy korrupció ellen tüntető aktivistát. A népszerű tüntető, Anna Hazare szabadságát a kormány gyorsan visszaadta, de a férfi addig nem hajlandó elhagyni a börtönt, amíg nem teljesítik követeléseit. Hazare egyre duzzadó mozgalma egyetlen nap alatt a korrupcióval vádolt indiai kormány eddigi legnagyobb kihívásává vált.
Vágólapra másolva!

Tízezrek gyűltek össze szerda este Újdelhi központjában annál a börtönnél, ahova előző nap bezárták az éhségsztrájkoló korrupcióellenes aktivistát, Anna Hazarét. Az aktivista őrizetbe vétele kedden országszerte hatalmas tiltakozáshullámot váltott ki, amelyet az sem csitított, hogy a kormány szerdán szabadon engedte a férfit. Hazare ugyanis közölte: addig nem hagyja el a börtönt, amíg a hatóságok nem engedélyezik neki a tervezett éhségsztrájk megtartását.

A 74 éves Anna Hazare azt akarja kikényszeríteni mozgalmával, hogy a kormányzat komolyan lépjen fel a mindent átszövő korrupció ellen. Hazare egyik fő követelése, hogy a parlament előtt lévő korrupcióellenes törvény hatálya alól ne vonják ki a kormányfőt és más, magas beosztású hivatalnokokat, mivel szerinte a kormány is mélyen érintett a korrupciós ügyekben.

Indiában az elmúlt hónapokban több korrupciós ügy került napvilágra, amely kongresszusi vezetőket, minisztereket és egyéb magas rangú politikusokat érintett. Az indiai ellenzék a korrupció elleni tüntetéseket meglovagolva ezért már azt hirdeti, hogy a modern kori indiának még sosem volt olyan korrupt kormánya, mint a jelenlegi - írja a brit Guardian.

Szép cél, rossz módszer

Az indiai kormány azzal indokolta a korrupcióellenes aktivista letartóztatását, hogy tervezett éhségsztrájkjával törvénysértést követett volna el. Hazare egy olyan parkban akart demonstrálni, amelyben a hatóságok előzőleg megtiltották a tüntetést. A férfi és hívei azonban nem törődtek ezzel, ezért kedden Hazarét és mintegy 1300 támogatóját is őrizetbe vették.

Miközben Hazare határozatlan ideig akar éhségsztrájkolni, a hatóságok azt csak három napig engednék neki. Bár a kormány a tüntetések elharapódzása után gyorsan elintézte, hogy szabadon engedjék, a férfi közölte: csak akkor hagyja el a börtönt, ha feltétel nélkül engedik el, és nem korlátozzák tervezett éhségsztrájkját.

Manmohan Szingh indiai miniszterelnök az aktivista hatalmas támogatását látva azzal próbált érvelni, hogy nem az aktivista céljaival, hanem módszereivel van problémája. A kormányfő közölte: "Megértem, hogy Anna Hazarét tiszta célok vezetik, de az, ahogyan rá akar erőltetni egy törvényjavaslatot a parlamentre, teljesen téves út". A miniszterelnök "teljesen indokolatlannak" és "antidemokratikusnak" tartja a társadalmi aktivista éhségsztrájkját, amelyet az akár a haláláig is kész folytatni.

Megfigyelők szerint a kormányt meglepte a kezdeményezés hatalmas támogatottsága. A több indiai városra átterjedő tüntetés a Guardian szerint a jelenlegi indiai koalíciós kormány eddigi legnagyobb válságát hozhatja.

Forrás: AFP