A hadműveletek leállításáról számolt be az ENSZ-nek a szíriai elnök

Vágólapra másolva!
A szíriai elnök leállította a tüntetők elleni hadműveletet. Bassár el-Aszadon egyre nagyobb a diplomáciai nyomás, hogy vessen véget az erőszaknak.
Vágólapra másolva!

Bassár el-Aszad szíriai elnök telefonon közölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, hogy leállította a tüntetők elleni hadműveleteket az országban. Szíriára egyre nagyobb diplomáciai nyomás nehezedik, már nemcsak a nyugati államok, hanem a térség arab országai is felszólították Aszad elnököt, hogy vessen véget az erőszaknak.

A március közepén kezdődött kormányellenes tüntetéseken emberi jogi aktivisták szerint legalább ezernyolcszáz civilt öltek meg a kormányerők. Legutóbb Latakia kikötőváros ellen irányítottak támadást, amelyben több tucatnyi ember meghalt.

Aszad nem sokkal korábban még azt hangoztatta, hogy országa nem enged a nemzetközi közösség arra irányuló nyomásának, hogy hagyjon fel a katonai műveletekkel.

Diplomaták szerint az ENSZ Emberjogi Főbiztossága kérni fogja csütörtökön a Biztonsági Tanácsot - amely ezen a napon tanácskozik a szíriai válságról -, hogy indíttasson vizsgálatot a Nemzetközi Büntetőbírósággal a szíriai tüntetések véres elfojtása ügyében.

Aszad ugyanakkor az ENSZ-nek a tervezett reformokat sorolta, a többi között az alkotmány módosítását és választások kiírását, sőt beleegyezett abba is, hogy az ENSZ humanitárius segítséget nyújtson az országnak.

Az ENSZ azonban biztonsági aggodalmak miatt most készül kivonni Szíriából 25 alkalmazottját és azok családtagjait. Szíriában több mint 200 fős nemzetközi ENSZ-személyzet dolgozik, több mint a fele a Menekültügyi Főbiztosságnál, valamint az Izrael és Szíria közötti tűzszünetet felügyelő ENSZ-békefenntartók kötelékében.