Nem kaptak meghívót a szeptember 11-e áldozatait mentő tűzoltók a megemlékezésekre

Vágólapra másolva!
Tiltakoznak azok a tűzoltók, rendőrök, mentősök és polgári önkéntesek, akik 2001. szeptember 11-én elsőkként siettek a terrortámadások áldozatainak mentésére, mert nem kaptak meghívást a jubileumi megemlékezésekre.
Vágólapra másolva!

Michael Bloomberg New York-i polgármester hivatala szerint a szeptember 11-ei megemlékezéseken elsősorban annak a csaknem 3000 áldozatnak a hozzátartozói vehetnek részt, akik a New York-i és washingtoni támadások során, valamint a Pennsylvaniában lezuhant repülőgépen életüket vesztették. A város vezetése szerint a mentésben segédkezőket az előző megemlékezésekre sem hívták meg, és számukra egy másik alkalommal rendeznek emlékszertartást.

A mentés részvevői "a tisztelet tökéletes hiányának" és "árulásnak" minősítették azt, hogy nem hívták meg őket, és emlékeztettek rá, hogy a korábbi megemlékezéseken külön invitálás nélkül is jelen lehettek. A sérültek felkutatásában és megmentésében az egészségüket, a testi épségüket és az életüket kockáztatva mintegy 3000-en vettek részt.

A világkereskedelmi központ ikertornyainak helyén két, földbe süllyesztett vízesést hoztak létre, amelynek peremére felírták az áldozatok - köztük a mentésben életüket vesztett személyek - nevét. A tizedik évfordulós megemlékezésen Bloomberg mellett részt vesz Barack Obama jelenlegi és George W. Bush volt amerikai elnök, valamint Rudy Giuliani, a metropolisz volt polgármestere, George Pataki New York állam volt kormányzója és a tisztséget jelenleg betöltő Andrew Cuomo, valamint Chris Christie, New Jersey állam első embere is. Az ikertornyok helyén felépítendő épületegyüttes 2016-ban készül el.