Légitámadassal válaszolt Izrael az eilati merényletre

Vágólapra másolva!
Izrael "megfelelően fog reagálni" - mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök, miután csütörtökön - a támadókkal együtt- tizennégyen meghaltak és legalább huszonöten megsebesültek az ország Eliat üdülőhelye közelében végrehajtott terrortámadásban.
Vágólapra másolva!

Összehangolt támadást intéztek csütörtökön terroristák izraeli járművek és katonák ellen a Sínai-félszigeten, Eilat üdülőhely környékén. A támadásban életét vesztette hét izraeli, több mint huszonöten pedig megsebesültek. A terroristák egy autóbuszt, egy személygépkocsit és egy katonai járőrt rohantak meg. Az aknavetőkkel és páncéltörő rakétákkal is felfegyverzett terroristák aláaknázták az utat, és felrobbantották a helyszínre érkező katonai járőrt.

Az izraeli belbiztonsági vezetők válságtanácskozást kezdtek a védelmi minisztériumban, Tel-Avivban. Az izraeli védelmi miniszter véleménye szerint a terroristák a Hamász által irányított Gázai övezetből szivárogtak be Izrael területére, a szervezet viszont cáfolta, hogy köze lenne a támadásokhoz. "A Hamász kormánya elutasítja Ehud Barak vádjait az eilati incidenssel kapcsolatban, és kijelenti, hogy a Gázai övezetnek semmi köze az Eilatban történtekhez" - jelentette ki a Hamász szóvivője.

A megtámadott busz vezetője azt állította, hogy egyiptomi katonákat is látott tüzelni, de a hadsereg szóvivője nem tud egyiptomi beavatkozásról. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök "Izrael szuverenitása ellen elkövetett támadásnak" nevezte a merényleteket, és közölte, hogy Izrael "megfelelően fog reagálni" a támadásra. Alig néhány órával az eilati támadás után Izrael légitámadást hajtott végre a Gázai övezet déli részében lévő Rafahban álló egyik ház ellen, amelyben a Népi Ellenállási Bizottságok (PCR) nevű palesztin szervezet vezetője és több tagja tartózkodott: a támadásnak hat halottja volt, köztük a PCR vezetője és katonai vezetője - hozta nyilvánosságra a radikális palesztin csoport.