Meghosszabbították a norvégiai merénylő elkülönítését

Vágólapra másolva!
Az oslói kerületi bíróság pénteken úgy döntött: további négy hétig őrzik teljes elszigeteltségben a hetvenhét ember megölésével vádolt norvégiai merénylőt, Anders Behring Breiviket. A bíróság a döntését részben azzal indokolta, hogy fennáll a lehetősége, hogy Breivik meghamisít bizonyítékokat, és hogy megpróbálja felvenni a kapcsolatot lehetséges bűntársaival.
Vágólapra másolva!

Döntött az oslói kerületi bíróság a július 22-ei norvégiai merényletek elkövetője, Anders Behring Breivik előzetes letartóztatásának újabb négyhetes meghosszabbításáról. A zárt tárgyalást rendkívül fokozott rendőri jelenlét kísérte - írja a Wall Street Journal online kiadása. Breivik korábbi kérését, hogy fekete szmokingot szeretne viselni a tárgyaláson, elutasította az oslói kerületi bíróság. Indoklásuk szerint ugyanis az túlságosan felkavaró és provokatív lett volna. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja a terrorizmus miatti vádakban, Breivik 21 év börtönre számíthat.

A bíróság azért döntött a merénylő további teljes elszigetelt fogva tartása mellett, mert fennáll a lehetősége, hogy Breivik meghamisít bizonyítékokat, illetve, hogy megpróbálja felvenni a kapcsolatot lehetséges bűntársaival.

A túlélők és az áldozatok hozzátartozói és barátai közben pénteken a mészárlások egyik helyszínére, az Utoya szigetre látogattak, hogy leróják kegyeletüket az egy hónappal ezelőtti tragédia áldozatai előtt. A Norvég Munkáspárt Ifjúsági táborában 66 embert lőtt le Breivik.

Breivik egy fekete autóban érkezett a bíróság épülete elé, erős rendőri felügyelet mellett. Ügyvédje, Geir Lippestad azt mondta a riportereknek, hogy Breivik kérni fogja a bíróságtól, hogy szüntessék meg elszigetelt fogvatartását. "Szeretné szemléltetni a tapasztalatait, amelyeket az elszigeteltség hoz ki belőle" - mondta az ügyvéd.

A merénylő nyolc hete szigorú őrizetben van. A kormány bizottságot állított fel, amely kivizsgálja a támadásokat, és azt, hogy a rendőrség kellő gyorsasággal reagált-e az Utoya szigeti lövöldözésre. Pénteken Lippestad azt nyilatkozta, védence a lövöldözés közben tíz alkalommal is hívta a rendőrséget, mert föl akarta adni magát, de nyolc hívására nem is válaszoltak. A rendőrség nem reagált az ügyvéd állítására.

A norvégiai merényletről és Anders Behring Breivikről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.