Visszahívja nagykövetét, és bocsánatkérést követel Izraeltől az egyiptomi kormány

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot és bocsánatkérést követel Izraeltől az egyiptomi kormány öt rendőr halála miatt. Egyiptom a nagykövetét is visszahívta az országból.
Vágólapra másolva!

Egyiptom hazahívja izraeli nagykövetét a miatt, hogy az eilati merényletet megtorló egyik izraeli légi csapásban - a Gázai övezet és Egyiptom határán - meghalt öt egyiptomi rendőr - írja a BBC csatorna online oldala.

Az egyiptomi kormány felelősnek tartja Izraelt a rendőrök halála miatt, ezért vizsgálatot és bocsánatkérést követel. Az izraeli hatóságok ígéretet tettek rá, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben. "Az egyiptomi nagykövet egészen addig nem tér vissza Izraelbe, míg hivatalos értesítést nem kapunk a vizsgálatok eredményéről" - írja az egyiptomi kormány hivatalos közleménye.

A Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet vezetése szombat hajnalban bejelentette, hogy már nem tartja magát az Izraellel szemben több mint két éve önként vállalt fegyverszünethez. A közleményt a Hamász rádiójában olvasták be.

Palesztin fegyveresek csütörtökön összehangolt terrortámadást intéztek az izraeli Eilat és több más város ellen, majd ezek megtorlásaként Izrael csütörtökön és pénteken légi csapásokat hajtott végre a Gázai övezetben. A terrortámadásban nyolc izraeli meghalt, a légi csapásokban pedig 14 palesztin. "Vége a fegyverszünetnek az ellenséggel" - hangzott el a közleményben. Elképzelhető, hogy a Hamász máris támadásokra készül Izrael ellen.