Kell az arany Romániának, az elnök újabb bányanyitásokat támogat

Vágólapra másolva!
Románia a következő időszakban a Verespatakon tervezett aranybánya mellett még két másikat is megnyit Basescu államfő szerint.
Vágólapra másolva!

Pragmatikus okok miatt támogatja a verespataki aranybánya megnyitását a román államfő. Traian Basescu egy televíziós műsorban beszélt erről. Utalt arra például, hogy az arany és az ezüst világpiaci ára jelentős mértékben megnőtt az elmúlt években. Hozzátette: a valuták bizonytalansága miatt Romániának minél nagyobb aranytartalékra van szüksége. A nemzeti bank 103 tonna aranytartalékkal rendelkezik, amely 200 tonnára nőhet a következő években.

Basescu arról is beszélt, hogy a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) tervezte verespataki aranybánya termelése után a román államot négyszázalékos járadék illeti meg a kanadai vállalattal kötött szerződés értelmében, ami azt jelenti, hogy a kitermelésre váró 300 tonna aranyból Románia 12 tonnát kaphat, a szerződés újratárgyalása esetén pedig ennél valamivel többet. Korábban ugyanis Basescu kifejtette, hogy támogatja a bánya megnyitását, de csak azzal a feltétellel, ha újratárgyalják a szerződést, és a román állam nagyobb részesedést kap az arany és az ezüst kitermeléséből.

A román államfő szerint azért nőhet a központi bank aranytartaléka, mert a következő időszakban két másik aranybányát is megnyitnak Romániában, az egyik lelőhelyen a becslések szerint 50 tonna arany, a másikon pedig 54 tonna arany rejlik a föld mélyén.

Basescu nem közölt részleteket a két tervezett bánya helyszínéről, de az ásványkincsek országos ügynökségének elnöke az Adevarul című napilapnak elmondta: a Hunyad megyei Felsőcsertés (Certej) és Boica (Baita) település mellett van mindkét lelőhely, ahol a Deva Gold Rt. Románia akar bányát nyitni. A Deva Gold Rt. főrészvényese a Kanadában létrehozott és a torontói tőzsdén jegyzett European Goldfields nevű vállalat.

Az ügynökség vezetője szerint ennek a két bányaberuházásnak az engedélyezése ugyanabban a szakaszban tart, mint a verespatakié, vagyis már csak a környezetvédelmi engedélyt kell megkapniuk a beruházóknak a kitermelés elkezdéséhez.

A verespataki beruházás sorsa nagymértékben a romániai magyar miniszterek döntésétől is függ. A magyar kormány egyértelműen elutasítja a cianidos eljárást. Minderről bővebben itt olvashat.