Kisebb károkat okozott a földrengés az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Lefelé módosították a kedden az Egyesült Államok keleti partvidékét megrázó földrengés erejét. Washingtonban a legnagyobb kár a nemzeti katedrálisban keletkezett, az épület központi tornyáról lezuhant három sarokcsúcs. A földrendés miatt New Yorkban kiürítették azt a bíróságot is, ahol a szexuális erőszakkal vádolt Dominique Strauss-Kahn ügyét tárgyalták, aki ezért csak szerdán kapja vissza az útlevelét.
Vágólapra másolva!

A Richter-skála szerint 5,8-es erejű földrengés Virginia állam Mineral körzetében történt, rengéscentruma 6 kilométer mélyen volt, a földmozgást Rhode Islanden és New Yorkban is érzékelték - közölte az Egyesült Államok geológiai intézete, amely 5,9-ről lefelé módosította a földmozgás erejét.

Washingtonban és New Yorkban elővigyázatosságból számos irodaházat kiürítettek a földrengés után. Washingtonban bezárták és evakuálták a nemzeti műemlékeket és emlékhelyeket, s kiürítették a Pentagont és a kongresszusnak otthont adó Capitoliumot is.

A fővárosban a legnagyobb kár a nemzeti katedrálisban keletkezett: a 30 emelet magasságú neogótikus épület központi tornyáról letört és a földre zuhant három sarokcsúcs, a negyedik pedig elhajlott. A Capitolium épületében kisebb károk keletkeztek, a Kupolaterem (Rotunda) és a Szoborcsarnok padlóján vakolat és gipsz darabkák hevertek.

Forrás: AFP
New Yorkban is érezni lehetett a rengést

New Yorkból sem károkat, sem áldozatokat nem jelentettek. Az egyetlen "kivétel" a szexuális erőszakkal vádolt Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója volt, akit mindössze negyedórás tárgyalás alatt mentettek fel minden vádpont alól. A földrengés miatt kiürítették a bíróságot is, így a francia Strauss-Kahn mégsem kapta vissza útlevelét, arra várnia kell szerdáig.

A földrengés után másfél órával a keleti part minden repülőterén helyreállt a rend. A ksiebb problémát az okozta, hogy a földön várakozó, illetve késve leszálló repülőgépek utasai - miután egyszerre engedték be őket - hatalmas sorokba voltak kénytelen várakozni az útlevélellenőrzés és a vámvizsgálat miatt. A Martha's Vineyard nevű üdülőhelyen pihenő Barack Obama elnököt tájékoztatták a földrengésről, és miután nem történt rendkívüli esemény, az elnök vissza is tért a golfpályára.