A szomszédait mentő Angela Merkel a világ legbefolyásosabb asszonya

Vágólapra másolva!
A tavalyi első hely után idén már csak a nyolcadik helyre került Michelle Obama, az amerikai elnök felesége a világ legbefolyásosabb asszonyainak rangsorában. A Forbes listája szerint idén - visszatérőként - Angela Merkel német kancellár az első, többek között azért, mert "meg kell mentenie szomszédait".
Vágólapra másolva!

Ismét Angela Merkel német kancellár a világ legbefolyásosabb asszonya Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Dilma Rousseff brazíliai államfő előtt a Forbes magazin idei ranglistája szerint.

Öt éven belül már negyedik alkalommal vezeti Merkel a világ száz legbefolyásosabb asszonyát rangsoroló listát, amelyen politikusok, üzletasszonyok, a média, valamint a szórakoztatóipar, a sport és a divat kimagasló egyéniségei szerepelnek. Tavaly Michelle Obama, az amerikai elnök felesége letaszította trónjáról a német kancellárt, de ő az idén már csak a 8. helyre került.

A Forbes azzal indokolta döntését, hogy Merkel vitathatatlanul vezető szerepet tölt be az Európai Unióban, kulcsszerepet játszik az eurózóna nagyobb integrációjának kialakítását célzó erőfeszítésekben, és időnként abba a senki által nem irigyelt helyzetbe kerül, hogy "meg kell mentenie szomszédait".

A világ száz legbefolyásosabb asszonyának életkora 25 és 85 év között mozog, az átlagéletkoruk 54 év, és összesen 30 ezer milliárd dollárt tartanak ellenőrzésük alatt. Erejük a vagyonukból, hatalmukból, hallgatottságukból, illetve nézettségükből fakad.

Huszonketten nincsenek férjnél, huszonkilencen elnök-vezérigazgatók, nyolcan pedig államfők. A politikusok közül Merkel, Clinton és Rousseff mellett ott szerepel Sonia Gandhi (7.), az indiai Kongresszus Párt elnöke, Aung Szan Szjú Kji (26.) mianmari ellenzéki vezető, Rania (53.) jordániai királyné, Laura Chinchilla (86.) Costa Rica elnöke vagy éppen Sarah Palin (34.) volt alaszkai kormányzó.

Huszonhatan először kerültek fel a listára, köztük Michele Bachmann, a Republikánus Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa, aki a 22. helyen debütált. A New York Times című napilap kiadásáért felelős Jill Abramson a 12. helyen szerepel.

Meglepetést okozott, hogy az első tíz helyezett között nem szerepelnek olyan népszerű arcok, mint például Oprah Winfrey, az amerikaiak talkshow-királynője. Ő a tavalyi harmadik helyéről a szerény 14. helyre csúszott vissza. A színésznők közül Angelina Jolie a 29. helyen áll, míg az énekesnő Beyoncé Knowles a 18. helyen futott be. A show-biznisz világából a legjobb helyezést az excentrikus énekesnő, Lady Gaga érte el, ő a 11. a ranglistán.