WikiLeaks: A szlovák belügyminisztérium is tudta, hogy megverték Malina Hedviget

2011.08.26. 11:33

Tudott a Malina Hedvig elleni támadásról a szlovák belügyminisztérium egy, a WikiLeaks portálon megjelent távirat szerint. Robert Kalinák volt belügyminiszter hivatalosan mindig azt állította: az eset nem történt meg, illetve másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította.

Az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetségének 2006 októberében Washingtonba küldött diplomáciai távirata szerint is megverték Malina Hedviget. Az üzenetet az amerikai diplomáciai jelentéseket kiszivárogtató WikiLeaks portál hozta nyilvánosságra.

Az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerint a nagykövetség munkatársa a szlovák belügyminisztériumra hivatkozva 2006. október 10-én tájékoztatott az esetről: "A lány kisebb verést kapott, de igyekezett eltúlozni a sérüléseit, mert attól tartott, a valóság nem lesz elegendő ahhoz, hogy a rendőrség foglalkozzon vele" - áll a táviratban.

A távirat elküldésének időpontjában már lezárták ugyan a Malina Hedvig elleni támadás ügyében folytatott vizsgálatot, de a döntés még nem volt jogerős. Az őt ellátó orvosokat sem hallgatta ki senki a sérülések komolyságát illetően - erre csak 2007-ben, a főügyészségen került sor.

"Ha a távirat hiteles és szerzője valóban a belügyminisztériumban szerezte az információit, ez azt jelenti, hogy a szlovák belügyminisztériumban tudatában voltak annak, hogy a támadás megtörtént" - kommentálta a hírt Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje. "Azt, hogy védencemet megverték, maga a volt országos rendőrfőkapitány is elismerte egy 2007. július 23-án megjelent interjúban, és meggyőződésem, hogy ez sosem volt kérdéses számára. Csak arra nem adott magyarázatot máig sem senki, miért nem vizsgálták ki, hogyan is történt a támadás" - tette hozzá Kvasnica.

Malina Hedviget 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Robert Fico volt szlovák miniszterelnök szerint a Malina Hedvig-ügy kísérlet volt kormánya lejáratására és hangulatkeltésre. Robert Kalinák volt belügyminiszter azt állította: az eset nem történt meg, illetve másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította. Azóta Malina Hedvig ellen folyik eljárás hamis tanúzás címén.

Malina Hedvig becsületsértés miatt feljelentette Robert Kalinákot. A megvert magyar diáklány azért fordult a bírósághoz, mert a volt szlovák belügyminiszter "beteges hazudozónak" nevezte őt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK