Kiürítették a boltokat az Irene-ra váró New York-iak

Vágólapra másolva!
A kimerítő tájékoztatás miatt pánik nélkül várják az Irene hurrikán megérkezését az emberek az [orgio] olvasóinak beszámolója szerint, de azért érződik a feszültség, és a boltok polcait is kiürítették. Közel 65 millió embert érint közvetlenül az Egyesült Államok keleti partvidéke felé tartó hurrikán. Bár szombat kora reggelre 1-es kategóriájú viharrá gyengült, az időjárás-előrejelzők szerint továbbra is rendkívül veszélyes.
Vágólapra másolva!

Ha az Egyesült Államok keleti partvidékén tartózkodik, kérjük, küldje el beszámolóját, fotóját, videóját a hurrikánról a hirugyelet@origo.hu címre!

Az Irene hurrikán 1-es kategóriájú viharrá gyengült, amint elérte Észak-Karolina partjait közép-európai idő szerint szombaton kora délután, de az időjárás-előrejelzők szerint továbbra is rendkívül veszélyes. Az Országos Hurrikánközpont szerint 160-ról 140 km/h sebességűre csökkentek a legerősebb széllökések a hurrikán belsejében. A vihar 24 km/h sebességgel halad észak-északkelet felé a keleti part mentén.

Manhattan lakói meleg, párás reggelre ébredtek - számolt be az [origo] egyik olvasója, Kalász Bogi. Levele szerint az emberek péntek délután kaptak észbe, hogy vásárolni kellene, így este hétre már elfogyott az elemlámpa és az elem. A házhoz szállító cégek szombat reggel tízig vállaltak fuvarokat. Ismerőseiknek, akik egy 17. emeleti lakásban laknak, a gondnokság rendelkezése szerint el kellett hagyniuk otthonukat. Beszámolója szerint környékükön, a Central Parknál nincsenek kiköltöztetések, de a sziget déli részén rengeteg. "Egyébként meg mindenki mosolyog, és nyugodtnak tűnik" - írja.

Egyed Gábor New Yorkból arról írt szombat reggel az [origo]-nak, hogy már két napja folyamatosan kapják a tájékoztatást a hurrikánról, az emberek ezért felkészültek, és nincs pánikhangulat. Levele szerint a metrókban, a tévécsatornákon ivóvíz és élelem, rádió és elemek tartalékolását javasolják az embereknek. Szerinte a többség úgy vélekedik egyelőre, hogy "sok eső és szél lesz, aztán minden megy tovább".

Kalácska Dóra Atlantic Cityből arról írt, hogy az evakuálás már javában zajlik. A városba bevezető utakat lezárták, és mindenkit felszólítottak lakhelyének elhagyására. "Az amúgy mindig pezsgő város most rettentően üres, mindenki csomagol, és hagyja el az otthonát. A boltok már dél körül sem voltak nyitva, még az élelmiszerbolt sem. A kaszinók üresek, az ablaküvegek be vannak deszkázva. Sok ház ablakán széles ragasztószalag látható" - írja. A tájékoztatást elég jónak nevezte, hozzátéve, hogy minden beszédben kihangsúlyozzák, nem vaklármáról van szó, az ügy igen komoly, és ebből kifolyólag mindenkinek komolyan kell vennie az utasításokat".

Forrás: Kalácska Dóra
Bedeszkázott ablakok Atlantic Cityben


"Szombat reggel párás levegő mellett az egyik bevásárlóközpontban eddig nem látott tömeg es kiürült polcok fogadtak" - írta magyar idő szerint szombat délután a Brooklynban élő Varga Lóránt, aki előtt egy nő olyan jelentős mennyiségű konzervet vásárolt, mintha "világkatasztrófára készülne". Olvasónk szerint "az ijedtség látszódik az emberek arcán". Ő maga azonban már a következő hétre készül, hiszen egy tetőfedő cégnél dolgozik, amelynek valószínűleg rengeteg munkája lesz.

Kovács Márta New Jersey államból, Cliftonból azt írta az [origo]-nak, hogy náluk az emberek nincsenek felkészülve az ilyen természeti csapásra, nem úgy mint például Floridában, ahol mindenki tudja, mi ilyen helyzetben a teendő. Szerinte is folyamatosan tájákoztatják a lakosságot, arról is, hogy ki mit vigyen magával, mit csomagoljon be. Bár városa nincs közvetlen veszélyben (a számítások szerint mintegy 20 kilométerre van az epicentrumtól), a házak nagyrészt fából épültek, így a szél komoly károkat okozhat.

Forrás: Pothárn Péter
Beragasztott ablakok New Yorkban

Tóbiás Áron New Havenben, Connecticut államban él, melyet az Irene várhatóan vasárnap délelőtt ér el. "A városban azonban egyelőre nincs pánikhangulat, az emberek nyugodtak, és az idő is szép" - írja. Cserkuti Péter egyetemista szerint Philadelphia is nyugodt, nincs pánikhangulat, bár repülőjáratuk törlése miatt nem tudnak elutazni.

Jankovics Péter Floridából arról számolt be, hogy náluk nincs vészhelyzet, de az eső és a szél megérkezett már csütörtök este. Ekkor a hullámok az óceánon az átlagosnál négyszer nagyobbak voltak, és a víz elmosta szinte az egész partot. Másnap reggelre azt tapasztalta, hogy az első nagyobb vihartól egy pillanat alatt "víz alá került" a város. "Azóta felváltva szakad az eső, vagy áll el, egy-két percre a nap is előbújik, majd jön a következő felhőszakadás" - fogalmazott.

Forrás: Jankovics Péter
Floridában erős szél volt

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint péntek délután rendkívüli állapotot hirdetett New York államban, és elrendelte a szövetségi segélyek hozzáférésének biztosítását az Irene hurrikán okozta károk elhárítására. New York polgármestere, Michael Bloomberg pénteken elrendelte a város partvidékének kötelező evakuálását.

Elhagyták otthonukat a parton élők:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=n2K8zZB51j0w6m2D