Vihar és árvíz dúlta fel a szellemvárossá váló New Yorkot

Vágólapra másolva!
Több mint tízen meghaltak, és milliókat kellett kitelepíteni az Egyesült Államok keleti partvidékén, amelyet szombaton ért el a legyengült, de veszélyes Irene hurrikán. New Yorkra vasárnap reggel csapott le a vihar vad széllel és szakadó esővel. A város kihalttá vált, egyes részeit pedig elárasztotta a víz, hárommillióan maradtak áram nélkül. Este feloldották a lakhely elhagyására kötelező parancsot. Barack Obama elnök további heves esőzésekre figyelmeztetett, és azt mondta, hogy a helyreállítás heteket is igénybe vehet.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb tizennégyen életüket vesztették, és több mint hárommillióan maradtak áramellátás nélkül az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító Irene hurrikán miatt. Magyar idő szerint vasárnap estére átvonult a vihar a keleti part nagyvárosain, az eső és az áradó folyók miatt sok helyen elöntötte az utcákat a víz. A több mint 800 kilométeres kiterjedésű Irene vasárnap reggel csapott le New Yorkra, az Egyesült Államok legnagyobb, 8 milliós városára. Vasárnap hajnalban már erős, mintegy 80 km/órás szelek fújtak a városban, későbbre pedig akár 130 km/órás széllökéseket is vártak. Magyar idő szerint este kilenc órától azonban már hatályát veszítette a kötelező evakuálásról szóló rendelet az érintett területeken.

A CNN beszámolója szerint a New York-i East River folyó szintje már a védgát tetejénél járt, Long Beach városrészben pedig egy életmentőőrhelyet a szél kitépett az alapjából. "Long Beach utcáit elárasztotta a víz" - jelenti a CNN helyszíni tudósítója. A Long Island-i szolgáltató adatai szerint több mint 440 ezren maradtak áram nélkül - írta blogjában a New York Times, a Wall Street Journal blogja pedig egymillió áram nélkül maradt New York-i háztartásról írt. Komoly áradásokat jelentettek Brooklynból, és a Hudson folyó is kilépett a medréből.

Eközben a gyengülő hurrikánt trópusi viharrá minősítette le a floridai Nemzeti Hurrikán Központ, a szélerősség ugyanis 105 km/órára csökkent. A központ korábban azt mondta, hogy a szél ennek ellenére is 2,5 méteresre korbácsolhatja fel a hullámokat, és a szakadó esővel súlyosbítva hatalmas áradást okozhat. A keleti parton, amelynek 65 millió lakosát érinti kisebb-nagyobb mértékben a hurrikán, több mint kétmillió embert költöztettek ki. A partvidéket több millió vakációzónak is el kellett hagynia, és tömegesen távoztak az önként menekülők is. Vasárnap elmaradt Martin Luther King washingtoni szobrának ünnepélyes felavatása is.

Ahonnan már visszavonult a víz, elkezdték helyreállítani az utcákat. Barack Obama elnök egy helyzetértékelésből tájékozódott a károkról, illetve a közlekedés és az energiaellátás állapotáról - olvasható a Wall Street Journal blogjában. A belbiztonsági miniszter, Janet Napolitano szerint bár a hurrikán nehezén túl van a partvidék, még "nincs kint az erdőből". Barack Obama vasárnap arról beszélt, hogy az Irene hurrikán még több hullámban visszatérhet, és heves esőzéseket okozhat. Az elnök szerint még egy ideig érezhető lesz a vihar, a helyreállítás pedig akár heteket is igénybe vehet.

Lezárták a repülőtereket

Törölték a New York-Budapest légi járatokat is az Egyesült Államokon átsöprő hurrikán miatt, így sem az American Airlines, sem a Delta légitársaság járata nem érkezett meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vasárnap - mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek. Hardy Mihály szerint van rá esély, hogy hétfőn elinduljanak a járatok. Összesen kilenc szövetségi államban hirdették ki a szükségállapotot, és mintegy 2400 repülőjáratot töröltek.

New York-iak az érkező viharban

A vihar körzetében menedékközpontokat alakítottak ki, de Észak-Karolinában egy ilyenből is ki kellett menteni 75 embert, mert a szél leszakította az épület tetejét. A hatalmas viharzóna útjában található olajfinomítókat leállították vagy csökkentett üzemmódra állították át. A CNN beszámolója szerint automatikusan leállt egy atomerőmű Marylandben a hurrikán okozta erős szélfúvás miatt. A hatóságok szerint az erőmű biztonságos, és nem veszélyezteti a környéket.

A keleti part több nagyvárosához hasonlóan New York összes repülőterét is lezárták, felfüggesztették a metró és más tömegközlekedési eszközök üzemeltetését, és az alacsonyabban fekvő terültekről evakuálták a lakosságot. Az utóbbi intézkedés példátlan a metropolisz történetében. Az előkészületekről és az Irene érkeztéről itt olvashat bővebben.

Szellemvárossá vált New York

"A Time Square még soha nem volt ilyen kihalt" - írta magyar idő szerint vasárnap hajnalban a New Yorkban élő Hazai Ágnes. Azt tapasztalta, hogy Manhattanben nincsenek emberek az utcákon, és a város jellegzetessége, a sárga taxi is csak elvétve látható. "Ilyen kihaltnak még sose láttam Manhattant" - írta.


"Igen, nyitva vagyunk. Bent Hurrikán-parti" - felirat olvasható New Yorkban (a képre kattintva galéria nyílik)

A szintén New Yorkban élő Hajósi Eszter Anna szerint nincs minden üzlet zárva, és például neki is dolgoznia kell, de mivel a metró nem működik, taxit kell használnia. "A taxisofőr tervezi, hogy dolgozik, amíg lehet" - írta, és hozzátette, hogy New York jelenleg olyan, mint egy szellemváros.

Egy éppen a városban vakációzó magyar, Zakor Péter azt írta, hogy törölték a budapesti járatát a hurrikán miatt, a légitársaság telefonvonala pedig folyamatosan foglalt. "Egy órával ezelőtt voltam a Wall Streeten, ahol nem sok járókelő volt, és rendőrök pakolták a homokzsákokat a metrószellőzők köré és a boltok bejáratai elé" - írta magyar idő szerint szombat este tizenegykor.

A helyiek alaposan bevásároltak

"Jersey-ben nyugodt a hangulat, egyelőre nincs pánik" - írta a New Jersey-ben élő Kun Richárd szombat éjjel. Az emberek szerinte felkészültek a várható viharra, a boltokból kiürítették a gyertyákat, zseblámpákat és konzervételeket. "A benzinkutakon és az autópályákon nagy a torlódás, de az emberek egyelőre még nyugodtak" - írta.

"Az előkeszülteket mindenki komolyan vette" - írta Virginiából Gróf-Tisza Mária. Azt tapasztalta, hogy a boltokba még szombaton is hoztak friss árut és rengeteg vizet. "Mi is felkészültünk az esetleges áramkimaradásra: sok nem romlandó élelmiszert, extra vizet vettünk" - írta.

Forrás: AFP/Scott Olson
Menedékhely New Yorkban (a képre kattintva galéria nyílik)

A Connecticut államban élő Pozsonyi Ágnes szerint a boltokban "szinte közelharc folyt az elemlámpákért", és felvásárolták az összes áramfejlesztőt. "Sokan bedeszkázták ablakaikat, meg zajlik a kisebb nagyobb mozgatható tárgyak biztonságba helyezése, rögzítése" - írta. Hozzátette azt is, hogy sokaknak adott feladatot a vitorlások, motoros hajók mentése. "Van, aki idejében ki tudta emeltetni a vízből a hajóját, van, aki csak lecsupaszította csökkentve a légellenállást, és vannak sokan, akik védettebb helyekre vitték hajóikat, pl. folyók torkolatába, vagy kicsit beljebb" - írta.

Bodrog András szerint Boston kertvárosában "összességében a sok letört fán és szerte-szét szálló faleveleken, gallyakon kívül nem sok rongálódás történt." Olvasónk szerint több helyen áramkimaradásokat lehetett tapasztalni.

Az Egyesült Államokban élő magyarok pénteki, illetve szombati beszámolóit a hurrikán közeledéséről itt olvashatja bővebben.