Nem akart háborút kirobbantani, mégis hazudott az iraki tömegpusztító fegyverekről az az egykori iraki titkos ügynök, akinek a jelentése nagyban hozzájárult Irak 2003-as megszállásához. A volt kém szerint a háborút megindító George Bush akkori amerikai elnök sok jót tett, ő pedig azért hazudott, hogy ezzel is elősegítse Szaddám Huszein volt iraki diktátor rendszerének megbuktatását.

Saját bevallása szerint nem akart háborút kirobbantani az az egykori iraki titkos ügynök, akinek hazugságai annak idején nagyban hozzájárultak az amerikai invázió 2003 márciusában történt megindításához. Minderről a német szövetségi hírszerzésnek (BND) dolgozó, 44 esztendős iraki férfi először nyilatkozott egy német lapnak, beismerve, hogy hazudott. A Die Welt című napilap az általa szenzációsnak nevezett interjút vasárnapi számában közölte.

A volt iraki vegyészmérnök a többi között elmondta: a mozgatható iraki biológiai fegyverlaboratóriumokról szóló történetet csak azért találta ki, hogy ezzel is elősegítse Szaddám Huszein megdöntését. Elmondta azt is, hogy ennek érdekében külön sztorit talált ki egy biológiai fegyverüzemben történt állítólagos robbanásról is, amely hamis forgatókönyve szerint számos halottat is követelt. "Minden más azonban, amit elmondtam, igaz volt" - tette hozzá.

"Háborút azonban nem akartam kirobbantani" - fogalmazott a ma Németországban élő korábbi ügynök. A háborúnak - mint fogalmazott - csak vesztesei vannak, és sajnál minden egyes amerikai és iraki áldozatot. "Ennek ellenére úgy vélem, hogy George Bush elnök sok jót tett, és felszabadította országomat" - jelentette ki. Az ügynök megerősítetlen információit a BND továbbította az Egyesült Államoknak, amely azokat ürügyként használta fel a háború megindításának indoklásához.

Rafid Ahmed al-Dzsanabi a német hírszerzéstől annak idején a "Curveball" fedőnevet kapta, bár - mint az interjúban állította - sokáig azt sem tudta, hogy információival a BND-t látja el. Állítása szerint hosszú ideig azt gondolta, hogy az ENSZ-fegyverellenőrei faggatják őt. A "történelmi hazugságáról" elhíresült ügynök feleségével és két gyermekével együtt jelenleg Karlsruhében munkanélküli-segélyből él.

Az amerikai kormány ezzel indokolta az iraki inváziót

Az "ügynöksztori" annak idején diplomáciai viszályt okozott az Egyesült Államok és a háborút ellenző Németország között. A valótlan információk miatt Washington és Berlin igyekezett egymásra hárítani a felelősséget. Mindezt a vasárnapi Die Welt is megerősítette, közölve a német hírszerzés akkori vezetőjének, August Hanningnak a nyilatkozatát.

Hanning az interjúban hangsúlyozta, hogy a felelősség az Egyesült Államokat terheli. Állítása szerint a BND az információk továbbításakor az akkori CIA-főnök, George Tenet határozott tudomására hozta, hogy "megerősítetlen értesülésekről" van szó. Ennek ellenére az amerikai kormány azokat 2003 tavaszán "biztos információkként" tárta az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé.

Washington ily módon kívánta indokolni a nem sokkal később megindított inváziót, noha tömegpusztító fegyvereket nem találtak Irakban - fogalmazott a BND korábbi vezetője, hozzátéve: a német hírszerzés információi szerint az Egyesült Államok már 2001 szeptemberében tervezte az Irak elleni háborút. Állítása szerint két héttel a hírhedt terrortámadások után a BND erre utaló levelet kapott a CIA-tól.