A szlovákiai kormánykoalíciós Híd párt elnöke szerint Magyarországnak más elképzelései vannak a kisebbségi jogokról, mint Szlovákiának, de a kapcsolatok jobbak, mint a múltban voltak. Bugár Béla szerint ha a magyar fél lehetőséget kap valaminek az elutasítására, akkor azt megteszi, a Híd és a Fidesz között pedig nincs kommunikáció.

"A Magyar Köztársaságnak teljesen más elképzelései vannak a kisebbségi jogokról, mint a Szlovák Köztársaságnak. A feszültség néha ebből is adódik. Látni kell azt is, hogy Magyarországnak nagy gazdasági problémái vannak, és néhány esetben talán gyakrabban használja az ilyen témákat, mint szükséges lenne" - jelentette ki Bugár Béla, a szlovákiai kormánykoalíciós Híd párt elnöke a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség által vasárnap nyilvánosságra hozott interjúban. A fennálló problémák ellenére Bugár úgy látja, hogy ma a szlovák-magyar kapcsolatok jobbak, mint a múltban voltak.

A politikus szerint a kapcsolatokban vannak olyan, a nyilvánosság számára nagyon érzékenyen kérdések, amelyek mesterségesen lettek kialakítva. Bugár ilyennek tartja a határon túli magyarok választójogát.  "A politikai pártok többsége elutasítja ezt. A Fidesz választóinak 60 százaléka elutasítja a választójog megadásának lehetőségét azoknak, akik nem élnek Magyarországon. Ez teljesen normális" - mondta a Híd elnöke.

Ugyanakkor úgy véli, nem volt szerencsés az a szlovák javaslat, amelynek célja a kettős állampolgárság kérdésének a megoldása lenne. "Ez olyan, mint amikor azt mondom, hogy soha nem veszek fel kék inget, ön pedig épp egy kék inget küld nekem" - magyarázta Bugár. Azt is hozzátette, hogy ha a magyar fél lehetőséget kap valaminek az elutasítására, akkor azt megteszi. "Talán megfelel nekik, hogy a kettős állampolgárság ügyében nincs problémájuk egyik szomszédos országgal sem, csupán Szlovákiával" - mondta. Szerinte, mivel ez egy nemzetközi ügy, a megoldás a tárgyalás.

A kettős állampolgárság kérdésének a magyar-szlovák szerződés alapján való rendezéséről januárban Pozsonyban állapodott meg a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Iveta Radicová. A szlovák fél februárban adta át saját javaslatait Budapestnek, de az a dokumentumot tárgyalási alapnak sem tartja elfogadhatónak.

"Nincs köztük kommunikáció"

Ami a Híd magyar-szlovák párt és a Fidesz viszonyát illeti, Bugár kifejtette, hogy nincs köztük kommunikáció. "Az együttműködést elutasították, ezért jelenleg ez tárgytalan" - mondta. Ezzel összefüggésben megemlítette Romániát, ahol szerinte a Fidesz lassan már nem kommunikál a kormánypárttal (Romániai Magyar Demokrata Szövetség), ám azokat a romániai magyarokat, akik nincsenek a parlamentben, támogatja.

"Pénzügyileg is, és másképp is. Jobban tetszik nekik az a párt, amely akaratuk szerint cselekszik. Átéltem ezt, amikor a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke voltam, és el kellett utasítanom olyan dolgokat, amelyek nem voltak eurokonformok, illetve amelyekkel nem értettünk egyet" - szögezte le a Híd elnöke.

Bugár szerint "nem könnyű a helyzet" a szlovák kormánykoalícióban a kisebbségi kérdés ügyében. Szerinte a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) sem más, mint a múltban, nem változtak meg egyik napról a másikra. "Ami azonban a kommunikációt és a nyitottságot illeti, sokkal jobb a helyzet, mint a múltban. Ez azt jelenti, hogy tudunk olyan témákról is beszélni, amelyeket a múltban tabuként kezeltek" - mutatott rá Bugár, de hozzátette, hogy a kormánykoalíciónak kompromisszumos megoldást kell találnia, mert "aztán semmi nem megy át a parlamentben".