Irán szabadon enged száz politikai foglyot

Vágólapra másolva!
Száz bebörtönzött fogoly szabadon engedését rendelte el Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője - jelentette be az iráni államügyész, Abbász Dzsafari Dovtlatabadi. Az AP hírügynökség szerint az államügyész azt is közölte, hogy hetven foglyot szombat este már el is engedtek.
Vágólapra másolva!

A szombat este kiadott hivatalos közlemény nem nevezte meg a közkegyelemben részesülő rabokat, de a félhivatalos Mehr hírügynökség szerint közülük sokan részt vettek a 2009-es elnökválasztás utáni tüntetésekben. Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztását az ellenzék szerint csalással érték el, a kialakuló, halálos áldozatokkal is járó tiltakozó felvonulások hetekig tartottak. Az akkor bebörtönzöttek közül már tavaly is sokat engedtek szabadon Hamenei rendelete alapján.

Iránban hagyomány a fontos vallási ünnepekhez kapcsolódó közkegyelem, és a muszlim böjti hónap, a ramadán éppen a jövő héten ér véget. Az is lehet azonban, hogy a márciusban esedékes parlamenti választásokra való politikai felkészülés nyitánya az amnesztiarendelet. Ez lesz az első választás Iránban a 2009. júniusi elnökválasztás óta.

Nem tudni, hogy a most amnesztiában részesülők között lehet-e az a két amerikai, akiket tiltott határátlépés és kémkedés vádjával alapján ítéltek nyolcévi börtönre a múlt héten. Az iráni határőrség 2009. július 31-én fogott el három amerikait, akik Irak felől lépték át a határt. Állításuk szerint biciklitúrán vettek részt, egy vízesést kerestek fel iraki területen, és nem voltak tudatában a határsértésnek. Egyiküket tavaly szeptemberben szabadon bocsátották félmillió dolláros óvadék ellenében, súlyos betegsége miatt.