Mézzel fejezte be éhségsztrájkját az Indiát lázba hozó aktivista

Vágólapra másolva!
Befejezte tizenkét napja kezdett éhségsztrájkját vasárnap Anna Hazare indiai aktivista, aki korrupcióellenes akciójával az utóbbi évtizedek legnagyobb tüntetéseit váltotta ki az országban, és a kormány hatalmát is megrendítette. Az indiai pénzügyminiszter szombaton a parlamentben jelentette be, hogy "a Ház lélekben" elfogadja Hazare követelését.
Vágólapra másolva!

A 74 éves férfi Újdelhi egyik központi terén több tízezer ujjongó híve előtt megivott néhány korty kókusztejet, és evett hozzá egy kis mézet. A tömeg nemzeti zászlókat lengetett, Indiát éltette, és hazafias dalokat énekelt. "Ez a tüntetés lecke volt a világ számára" - fordult Anna Hazare a tömeghez, majd beszédet mondott nekik, amelyet élőben közvetített az országos televízió.

Hazare kampánya, amely átütő sikert aratott a városi középosztályok és a falusi népesség körében egyaránt, egy olyan törvénytervezetre összpontosult, amelynek célja, hogy teremtsenek egy korrupcióellenes hatóságot a politikusok és a bürokraták szemmel tartására. Az aktivista a tervezet visszavonását és egy radikálisabb változat elfogadását követelte, s ezt nyomatékosítandó kezdett éhségsztrájkot augusztus 16-án.

Pranab Mukherdzsi pénzügyminiszter szombaton kilencórás parlamenti vita után azt mondta a képviselők előtt, hogy "a Ház lélekben" elfogadja Hazare követelését. A honatyák padjukat verve üdvözölték Mukherdzsi kijelentését. A jogszabályt azonban egyelőre csak a parlament illetékes bizottsága elé terjesztették. "A parlament állást foglalt (...) és a parlament akarata a nép akarata" - nyugtázta a fejleményt Manmohan Szingh miniszterelnök az NDTV hírtelevíziónak nyilatkozva.

A Gandhit imitáló idős aktivista fél Indiát maga mögé állította korrupcióellenes harcával, és teljesen felforgatta Újdelhi életét. A bűnösök felakasztását is megoldásnak tartó aktivistáról itt olvashat bővebben.