Élő pajzsként használnak civileket Kadhafi hívei a lázadók szerint

Vágólapra másolva!
Egyre közelebb kerülnek Moammer Kadhafi szülővárosához a lázadók, teljes erővel azonban még nem tudnak támadni, mert állításuk szerint a líbiai vezetőhöz hű katonák civileket használnak élő pajzsként. A brit külügyminiszter felszólította a Kadhafi-rezsimet arra, hogy hagyja abba a harcokat.
Vágólapra másolva!

A Moammer Kadhafihoz hű erők a líbiai vezető szülővárosa, Szirt körül több farmon túszokat gyűjtöttek, és élő pajzsként használják őket - írja a Guardian brit napilap. A város Kadhafi egyik utolsó bástyája, és a lázadók véres összecsapásokra számítanak, a civilek élő pajzsa miatt azonban egyelőre nem tudják megközelíteni a települést, mert az onnan érkező támadásokat nem akarják viszonozni. A lázadók Átmeneti Nemzeti Tanácsa kész tárgyalni Szirt békés átadásáról, de ha ez nem jár sikerrel, erővel veszi be a települést.

Moammer Kadhafi szóvivője a hétvégén kijelentette, hogy a líbiai vezető kész tárgyalni a hatalom átadásáról, az Átmeneti Nemzeti Tanács azonban ezt visszautasította. Mussza Ibrahim szerint Kadhafi nem hagyta el az országot, az amerikai AP hírügynökségnek azt mondta, a tárgyalásokat Kadhafi egyik fia, Szaadi vezethetné.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács azonban bűnözőnek tekinti Kadhafit és családjának tagjait, ezért nem tárgyalni akar velük, hanem letartóztatni őket. Hasonló álláspontot képviselt a brit külügyminiszter is. William Hague kijelentette, hogy a Kadhafi-rezsimnek nincs más dolga, mint abbahagyni a harcot.

Mindeközben Tripoliban csaknem száz holttestet találtak két kórházban, ahol kemény harcok voltak. A lázadók pedig a rezsim által börtönbe zárt rabok miatt aggódnak.

A több mint egymillió lakosú Tripoliban hat napja nincs ivóvíz. A tunéziai hatóságok megnyitották a határt, így több teherautónyi élelmiszer indulhatott meg a líbiai főváros felé. A lázadóknak fejtörést okoz az is, hogy mihez kezdjenek az elfogott több száz, Kadhafihoz hű katonával.

A líbiai vezető holléte továbbra sem ismert, elképzelhető, hogy még mindig a fővárosban, Tripoliban rejtőzködik, amely a múlt héten került a lázadók kezére.