Géppuskákkal lő egy ellenzéki várost a szíriai hadsereg

Vágólapra másolva!
Körbezárta a szíriai hadsereg a rendszerellenes tüntetések egyik központjának számító Rasztan városát. 40 harckocsi és 20 busznyi katona érkezett a városhoz, majd géppuskából tüzelni kezdtek.
Vágólapra másolva!

A szíriai biztonsági erők körbevettek hétfő reggel egy várost az ország középső részén, Homsz közelében, amely a rendszerellenes tüntetések egyik központjává vált. A katonák dél felől géppuskákkal lövik Rasztant - jelentették jogvédő aktivisták. A város körbezárása miatt a lakosokon félelem lett úrrá, attól tartanak, hogy a katonák megszállják Rasztant, emiatt sokan kimenekültek a településről - tette hozzá a Helyi Koordinációs Bizottságok nevű jogvédő hálózat.

Két helyi lakos arról számolt be, hogy legalább 40 könnyűharckocsi és 20 autóbusznyi katona jelent meg reggel Rasztan határában, és géppuskákból lőni kezdtek.

Irán tagadja szerepét a szíriai eseményekben

Közben Irán elítélte a Forradalmi Gárda különleges egységét sújtó EU-szankciókat, egyúttal pedig tagadta, hogy bármilyen szerepet játszana a szíriai eseményekben.

Az EU azzal vádolja az iráni gárda al-Kudsz nevű egységét, hogy technikai segítséget nyújt a szíriai biztonsági erőknek a rendszer ellen tüntető civil mozgalmak elfojtásához. Emiatt augusztus 23-án szankciókkal sújtotta öt szíriai tábornok, valamint a szíriai polgári és katonai hírszerzés mellett az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz egységét is.

Irán szoros szövetségese Szíriának, ahol öt hónapja tartanak a kormányellenes demonstrációk, és a tüntetők és a biztonsági erők összecsapásaiban eddig több mint 2200 ember vesztette életét. Teherán azzal vádolja a nyugati államokat és bizonyos arab országokat, hogy megpróbálják kihasználni a szíriai zavargásokat.