Fizethet is az állampolgárságától megfosztott szlovákiai magyar politikus

Vágólapra másolva!
Nem akar önként megválni szlovák állampolgárságától, ezért nem is töltötte ki a belügyminisztérium erre vonatkozó nyomtatványát Gubík László, a Magyar Koalíció Pártjának lévai elnöke. A tárca szerint a 25 éves politikus többé nem szlovák állampolgár, és a hivatalos bejelentés elmulasztása miatt háromezer eurós büntetésre is számíthat.
Vágólapra másolva!

A szlovák belügyminisztérium szerint Gubík László, az MKP lévai elnöke, a Via Nova ifjúsági szervezet alelnöke már nem szlovák állampolgár, ráadásul előfordulhat, hogy pénzbírságot kell fizetnie - írja a pozsonyi Új Szó internetes oldala. A hivatal ugyanis arra kérte Gubíkot, töltse ki a Szlovák állampolgárság elvesztésének bejelentése című nyomtatványt, és küldje vissza szlovák iratait, ő viszont ezt nem tette meg.

Gubík a nyomtatványt kitöltetlenül küldte vissza, szlovák irataitól nem vált meg, válaszában azt írta a hivatalnak: szlovák állampolgárságáról nem akar lemondani, s így az alkotmány értelmében azt el sem veszítheti. "Ha kitöltöttem volna a nyomtatvány, ezt úgy értelmezhették volna, hogy önként válok meg állampolgárságomtól, ami nem igaz" - nyilatkozta a lapnak a lévai pártelnök. "A belügyminisztérium megvárja Gubík László hivatalos válaszát, majd levélben értesíti a további lépésekről" - mondta az Új Szónak a tárca szóvivője, Grendel Gábor.

Mivel Gubík hivatalosan bejelentette magyar honosítását, a törvény szerint nem kaphat pénzbírságot. A minisztérium szerint viszont " bárki, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, köteles ezt a tényt hivatalosan bejelenteni, ennek értelmében ki kell töltenie a minisztérium által kiadott nyomtatványt is. Amennyiben ennek nem tesz eleget, több mint 3000 eurós pénzbírságot kockáztat" - nyilatkozta a szóvivő.

Gubíkék szeptember elsején Révkomáromban - a szlovák alkotmány elfogadásának 19. évfordulóján - szimpátiatüntetést szerveznek az alkotmányosság és a kettős állampolgárság intézménye mellett. Augusztus közepén a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ifjúsági szervezete, a Via Nova ICS, valamint további révkomáromi székhelyű ifjúsági szervezetek bejelentették: szervezett lépéseket tesznek az alkotmányellenesnek tartott szlovák állampolgársági törvény ellen. Többen közülük a sajtótájékoztatón látták el aláírásukkal a magyar állampolgárságot igénylő nyomtatványt. Hangsúlyozták: ragaszkodnak a szlovák állampolgársághoz is annak ellenére, hogy a 2010 májusában elfogadott szlovák jogszabály ezt kizárja.