Ötvenezer áldozatról beszélnek Líbiában

Vágólapra másolva!
A felkelők egyik tábornoka szerint ötvenezer halottja van a polgárháborúvá duzzadt líbiai felkelésnek. Az Átmeneti Nemzeti Tanács szombatig adott időtt Moammer Kadhafi híveinek a békés megadásra.
Vágólapra másolva!

A líbiai felkelők egyik katonai parancsnokának becslése szerint mintegy ötvenezer ember vesztette életét a polgárháborúvá szélesedett felkelés kitörése óta. Az adatot a nyugati hegyvidékből Tripoli felé nyomuló, és a fővárost végül elfoglaló csapatokat vezető Hisám Buhagiar ezredes, az Átmeneti Nemzeti Tanács tagja közölte kedden.

Miszrátában és Zlítenben szerinte 15-17 ezer ember halt meg, és sokan vesztek oda a Nafúsza-hegységben is, akárcsak Adzsdábijában és Bregában - mondta a brit hírügynökségnek. Az utóbbi városok többször is gazdát cseréltek a háború során. Az ezredes az eltűnteket is veszteségként írta le, így jön ki az ötvenezres szám.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács szombatig adott időt a megadásra a Kadhafihoz hű hadseregnek, amelynek katonai lépésekkel kell szembenéznie, ha nem teszi le a fegyvert a megadott időig - írja a brit BBC. A líbiai felkelők állításuk szerint szándékosan haladnak lassan Moammer Kadhafi szülővárosa, Szirt felé, hogy a városban élő ellenzékieknek legyen idejük megadásra bírniuk Kadhafi híveit.

Az ultimátumot egy nappal azután adta az Átmeneti Nemzeti Tanács, hogy Kadhafi felesége és három gyereke Algériába menekült. Az algériai hatóságok közleménye szerint Kadhafi Szofia nevű feleségén kívül Ajsa nevű lánya, valamint Hannibal és Mohamed nevű fia lépett algériai területre.