Rejtélyes zsírördögök szítják a feszültséget Srí Lankán

Vágólapra másolva!
Titokzatos éjszakai támadóktól rettegnek a Srí Lanka-i muszlimok. A zsírördögöknek nevezett éjszakai támadókat többen szellemlényeknek vélik, mások kormányzati összeesküvést sejtenek a háttérben. A támadások miatt komoly pánikhangulat uralkodott el, több helyen voltak lincselések, volt, ahova a hadsereget is ki kellett vezényelni.
Vágólapra másolva!

"Olyan volt mint egy gorilla, tetőtől talpig feketében volt. Sem arcát, sem kezeit nem lehetett látni" - idézte fel a Srí Lanka-i Tuan Mohamed Saleh Nona Faris - egy idős nő - azt a jelenséget, amelyet az egyik éjjel látott, az Indiai-óceánban fekvő szigetország nyugati partján található Puttalamban. A nő szerint a jelenség az ország több körzetét hetek óta félelemben és izgalomban tartó "zsírördögök" egyike volt.

A zsírördög elnevezést eredetileg azokra az éjszakai tolvajokra használták, akik egy szál alsóneműben fosztogatnak, testüket olajjal vagy zsírral bekenve, hogy ne tudják megfogni, ha rajtakapják őket. A helyi folklórban azonban hamar szellemlényként jelentek meg, akik nőkre vadásznak éjnek évadján.

Az utóbbi hetekben az ország számos, elsősorban vidéki térségében észleltek éjszakai támadásokat, amelyeket a helyiek és a média is gyorsan a zsírördögöknek tulajdonított. Van, ahol késeléseket, nemi erőszakot, fojtogatást tulajdonítanak az éjszakai támadóknak.

Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara
Járőröző Srí Lanka-i katona

Vannak, akik attól tartanak, hogy a támadók olyan bűnözők megbízásából cselekednek, akik különböző rituálékhoz akarnak női vért szerezni, mások emberfeletti képességeket tulajdonítanak a zsírördögöknek, de vannak, akik tudják, a támadók is csak hétköznapi emberek.

A támadások komoly pánikhangulatot keltettek. Volt olyan település, ahol a feldühödött helyiek - zsírördögnek vélve őket - két embert is meglincseltek, sőt megtámadták a lények létezését tagadó rendőrséget is - az erőszakos cselekményekben egy rendőr is életét vesztette. A hatóságok több száz embert tartóztattak le, egyes helyeken a biztonsági erőket is kivezényelték páncélos járművekkel, hogy fenntartsák a rendet. Volt, ahol a tiltakozó tömegbe lőttek a biztonsági erők.

A helyiek körében különböző összeesküvés-elméletek terjednek. Egyesek szerint a hatóságok bátorítják a zsírördög-támadásokat - több támadót véltek látni, amint rendőrőrsökre, vagy laktanyákba menekültek -, de a rendőrség tagadja, hogy léteznének ilyen lények. A BBC szerint nagyon zavaros a helyzet, amelynek etnikai jellegű színezete is van: elsősorban a muszlim tamilok azok, akiket a támadások érik, nem pedig a többségi szingaléz közösség.

Puttalamban tucatnyi támadást észleltek az elmúlt héten a BBC helyi tudósítója szerint, akinek az idős nő, Nona Faris azt mesélte, hogy az éjszakai látogatót a fia próbálta leütni egy bottal, de az kettétört, a szerzet pedig átugrott a kerítésen, és feltehetően egy motorkerékpárral elmenekült.

Kilétük azonban továbbra is kérdéses. Van, aki kormányzati összeesküvésre gyanakszik, mások egyszerűen csak kicsúcsosodó bűnözési hullámnak vélik a jelenséget, megint mások szerint pedig csak az emberek képzeletének szüleménye az egész.

Srí Lankán két éve ért véget a tamil lázadók és a kormány között 25 éven keresztül dúló polgárháború. A kormánycsapatok felszámolták a Tamil Tigrisek fegyveres lázadó csoport ellenállását, és megölték vezérüket is.