Rasszizmussal vádolják a romákat kitelepítő finn rendőröket

Vágólapra másolva!
Kempingekbe, illetve az evangélikus egyház e célra kialakított létesítményeibe irányították azt a közel száz kelet-európai romát, akit kedd reggel telepített ki a helsinki rendőrség egy lebontásra ítélt tömbházból.
Vágólapra másolva!

Mintegy száz kelet-európai romát költöztetett ki a finn rendőrség Helsinkiben egy több éve szükségszállásként működő egykori szociális központból. A finn főváros keleti, kikötői részében található épület lebontását még kedden megkezdték.

Az akciót nem jelentették be előre, hajnalban több tucat rendőr özönlötte el az épületet, majd egy órát adtak a romáknak, hogy összeszedjék a holmijukat, és elhagyják a központot. A kilakoltatottakat arra utasították, hogy egy kempingben vagy az evangélikus egyház e célra kialakított létesítményeiben szálljanak meg. A kiköltöztetés a hatóságok szerint nyugodt körülmények között zajlott le. A romák támogatóinak egyike ugyanakkor rasszistának nevezte a városi hatóságok és a rendőrség eljárását.

A finn főváros néhány lepusztult ipartelepét három éve használják lakó- és táborhelyül a főként Romániából, Bulgáriából és Szlovákiából érkezett romák, akiket segélyszervezetek vagy magánszemélyek támogatnak.