HIV-fertőzés miatt leálltak az amerikai pornófilmforgatások

Vágólapra másolva!
Leálltak a pornófilmek forgatásával a legtöbb amerikai gyártónál, miután az egyik szereplőről egy szűrés során kiderült, hogy HIV-fertőzött.
Vágólapra másolva!

Moratóriumot rendeltek el a Los Angeles-i pornóiparban, miután az egyik szereplőről kiderült, hogy HIV-fertőzött. További vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy megállapítsák, valóban HIV-pozitív-e, a forgatásokat azonban önkéntes alapon ennek ellenére leállították.

A pornógyárakat tömörítő Free Speech Coalition elnevezésű szervezet szombaton közölte a hírt a feltételezett HIV-fertőzésről, és egyben felhívást tett közzé a forgatások moratóriumára. A szervezet a Los Angeles Times című amerikai napilap híradása szerint kedden újabb közleményt adott ki, jelezve, hogy az eset Kalifornián kívül történt.

Az amerikai pornóiparban 1998 óta érvényben van egy egészségügyi önszabályozó rendszer. Bár Kalifornia állam törvényei és a munkahelyi biztonságot szabályozó szövetségi törvények is előírják az óvszer használatát a pornósoknak, az iparágban ezeket nem vették figyelembe. A pornógyártók önkéntes szabályozása szerint ugyanakkor a szereplőket harmincnaponként kell szűrni, és az igazolást a negatív eredményről minden forgatás előtt be kell mutatniuk.

A forgatásokat tavaly is leállították egy időre, miután egy másik pornósról, Derrick Burtsről derült ki, hogy HIV-pozitív. Több egészségügyi és AIDS-szel foglalkozó szervezet sürgette, hogy tegyék kötelezővé az óvszer használatát a pornófilmforgatásokon.