Súlyos betegségek fenyegetik a World Trade Centernél mentő tűzoltókat

Vágólapra másolva!
Depresszió, légzési problémák és pánikbetegség - ezekben szenvednek a tíz évvel ezelőtti New York-i terrortámadás után embereket mentő tűzoltók, a helyreállítást végző munkások és a World Trade Center ikertornyai összeomlásának szemtanúi - állítja egy friss amerikai tanulmány. A kutatók szerint az érintettek nagyobb valószínűséggel lesznek rákosak is.
Vágólapra másolva!

Súlyosan károsította a tragédia azoknak az egészségét, akik 2001. szeptember 11-én mentették az embereket az égő World Trade Centerből (WTC), eltakarították a romokat, vagy a terület közelében élnek - írja a brit Guardian online kiadása egy nemrégiben megjelent kutatásra hivatkozva. A mentésben részt vevő tűzoltóknál 19 százalékkal megnőtt annak valószínűsége, hogy daganatos betegséget kapnak - írja a tanulmány, amely kitér arra is, hogy számos mentális és fizikai betegség érte azóta a mentésben részt vevőket és a szemtanúkat.

A terrortámadás utáni években mind több tűzoltó kezdett kérdezősködni a rákról - nyilatkozta a Guardiannak David Prezant, a New York-i tűzoltók főorvosa, aki szerint a WTC-ben tapasztalt tűzhöz hasonlót még nem láttak. " A tűzoltók nem környezetvédelmi szakemberek, sem nem tudósok, csupán a józan paraszti eszük szólalt meg, amikor azt mondták: valami nagyon furát éreztek az oltás közben" - fogalmaz a főorvos.

A tanulmány szerzői szerint egyértelműen kimutatható az összefüggés a tűz közben felszabadult mérgező anyagok és a rák között. A vizsgálatok alapján elmondható, hogy a mentésben és a helyreállításban dolgozó emberek 29 százaléka szenved depresszióban a terrortámadás óta, 32 százalékuknál poszttraumás stresszt diagnosztizáltak, 21 százalékuk pedig pánikbeteg lett. Az érintettek 42 százalékánál légzési problémák léptek fel. A rendőröknél ennél alacsonyabb az arány, talán annak következtében, hogy őket már korábban is érték megrázó élmények.